INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi grade auto-put kroz RS

05.12.2014. | Novosti

Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ i kineska građevinska kompanija „Sinohidro korporejšn“ potpisali su u četvrtak (4. decembar 2014.) Preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji auto-puta Banjaluka-Mliništa, deonice Glamočani-Put AVNOJ-a u dužini od 62 kilometra i vrednosti 600 miliona evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Reč je o nastavku evropskog koridora E 661 Gradiška-Banjaluka, dalje prema jugu, što znači da bi trasa budućeg auto-puta trebalo da ide od čvora Glamočani kod Banjaluke, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mesta Baraći, prema granici sa Federacijom BiH. Ukupna dužina saobraćajnice je 93 kilometra, a kineska kompanija je zainteresovana za prvu deonicu – na pravcu od Glamočana do Puta AVNOJ-a.

Dokument su u četvrtak u Banjaluci potpisali generalni direktor „Autoputeva Srpske“ Dušan Topić i zamenik direktora kineske građevinske kompanije „Sinohidro korporejšn“ za Evroaziju Jang Fan. Potpisivanju su prisustvovali premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

- Za realizaciju izgradnje auto-puta zainteresovane su i Federacija BiH i Hrvatska, jer bi auto-put Glamočani-Mliništa trebalo da vodi kroz Livanjski kanton, sve do Splita u Hrvatskoj, čime bi bila stvorena najkraća i najbrža drumska veza srednje Dalmacije i centralne Evrope. Ova trasa ucrtana je i u Prostorni plan Republike Srpske – rekao je novinarima Topić posle potpisivanja Preliminarnog sporazuma.

Kako je istakao Topić, Kina ima obezbeđena finansijska sredstva, odnosno posebne povoljne kreditne aranžmane za finansiranje infrastrukturnih projekata za zemlje jugoistočne Evrope.

- Na osnovu preliminarnog sporazuma, Kinezi bi u narednih šest meseci trebalo da završe izradu studijske i projektne dokumentacije neophodne za početak završnih pregovora o kreditnom aranžmanu – dodao je Topić, nakon čega bi se moglo znati više detalja o rokovima za početak gradnje auto-puta. Fan je rekao da je „Sinohidro korporejšn“, jedna od vodećih svetskih kompanija u realizaciji infrastrukturnih i energetskih projekata.

Auto-putem za 15 godina

Za završetak izgradnje auto-puta potrebno je pet do sedam godina, dok za zatvaranje finansijske konstrukcije i izradu neophodne dokumentacije treba 10 do 12 godina, rečeno nam je u „Autoputevima RS“. Izgradnja kompletne trase auto-puta Banjaluka-Mliništa (granica sa Federacijom BiH) u dužini od 99,2 kilometara, koštala bi oko 1,5 milijardi evra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;