IZOLACIJA-468X60-BANNER

EMS počeo završnu fazu dalekovoda za trafo Beograd 20

04.11.2014. | Tanjug

„Elektromreža Srbije“ (EMS) počela je, podizanjem dva dalekovodna stuba u Vinči, zavšnu fazu izgradnje dva dalekovoda za trafo stanicu Beograd 20. Direktor EMS-a Nikola Petrović najavio je da će puštanje tih dalekovoda pod napon, što je od velikog značaja za energetsku stabilnost Beograda, biti završeno do sredine sledeće godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Trafostanica Beograd 20 i pristupni 400 kilovoltni dalekovodi neophodni su, ako želimo da izbegnemo energetski kolaps Beograda i bez njih bi bilo ugroženo snabdevanje strujom vrtića, škola, bolnica, industrijskih postrojenja i državnih institucija – rekao je Petrović, koji je prisustvovao početku podizanja dalekovodnih stubova u Vinči. - Danas podižemo dva dalekovodna stuba 7/29 i 9/29, a vrlo brzo će još viskonaponskih stubova postati deo ovog krajolika, a kada stubovi dođu do Mirjeva, do trafo stanice Beograd 20, moći ćemo da kažemo da je za Beograd, kada je reč o snabdevanju strujom,svanuo novi dan.

On je dodao da Beograd kao prava evropska prestonica zaslužuje da ima stabilno snabdevanje strujom, kakvo dolikuje jednoj metropoli. Podizanjem dva dalekovodna stuba počeli su radovi na izgradnji čelične konstrukcije stubova na celoj trasi dalekovoda do trafo stanice Beograd 20. Realizacijom tih montažnih radova, EMS će završiti kompletne građevinske radove na trasi, nakon čega preostaju elektromontažni radovi na postavljanju provodnika i zaštitnih užadi.

Grade se dve paralelene visokonaponske dalekovodne trase ukupne dužine 18 kilometara, sa 59 stubova, za koje su dobijene sve saglasnosti i dozvole nadležnih institucija. Izvođač za ovaj deo radova je „Energoprojekt-Oprema“, a vrednost radova je 3,5 miliona evra.

Odluka o izgradnji trafostanice Beograd 20 sa pristupnim dalekovodima doneta je pre više od tri decenije, ali njenu realizaciju pratili su mnogi problemi, a poslednji od njih su protesti stanovnika Vinče koji su na trasi dalekovoda izgradili nelegalne objekte i koji su zbog ekoloških razloga tražili premeštanje trase dalekovoda, što nije prihvaćeno, jer se radi o projektu od javnog značaja, za koji postoje sve neophodne saglasnosti nadležnih organa.

Radovi na gradnji trafostanice su maksimalno ubrzani prošle godine i na kraju 2012. bilo je realizovano oko 20 odsto posla, da bi već na kraju 2013. na Trafo stanici Beograd 20 bilo završeno više od 80 odsto radova.

EMS je posebno intenzivirao gradnju pristupnih dalekovoda za ovu trafostanicu tokom ove godine i, uz dobru saradnju sa nadležnim institucijama i zainteresovanim stranama, već se ušlo u završnu fazu projekta od nemerljivog značaja za elektroenergetsku stabilnost Beograda, istakli su u tom javnom preduzeću.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;