INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Partnerstvo za četiri nove podzemne garaže

22.10.2014. | Blic

Beograd je učinio prvi korak za raspisivanje tendera za izbor privatnog partnera za izgradnju podzemnih garaža. „Evropska banka za obnovu i razvoj“ raspisala je međunarodni tender za izbor savetnika iz oblasti Javnog privatnog partnerstva, koji će zajedno sa timom profesionalnih konsultanata gradu Beogradu i "Parking servisu" pomoći u izradi studije – pripremi i analizi projekta izgradnje podzemnih garaža na Studentskom trgu, u Kosovskoj, Skerlićevoj ulici i ispod Đeram pijace. Njihovom izgradnjom u centru grada dobićemo oko 2.000 novih parking mesta.

- Kao što smo i obećali pre osam meseci da ćemo do kraja godine početi postupak izgradnje četiri nove podzemne garaže, kroz javno-privatno partnerstvo, sada to obećanje i ispunjavamo. Na osnovu mandatnog pisma, koje je Beograd potpisao sa „Evropskom bankom za obnovu i razvoj“, EBRD će finansirati tehničku pomoć u vidu javno privatnog partnerstva savetničkih i konsultanskih usluga – kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

„Evropska banka za obnovu i razvoj“ je za izbor konsultanata koji će pomoći da se nađe najbolji investitor i da se napravi najbolji tender obezbedila 350.000 evra bespovratnih sredstava.

- EBRD sa zadovoljstvom podržava Beograd. Ovo je značajan projekat koji predstavlja primer saradnje javnog i privatnog sektora i biće nam zadovoljstvo da vidimo da se uspešno razvija. Ovaj projekat podiže standarde za druge učesnike na tržištu i pomaže razvoj javno-privatnog partnerstva u Srbiji – rekao je direktor EBRD za Srbiju, Mateo Patrone.

To znači da će sredstva fondova tehničke pomoći, koji su dogovoreni potpisivanjem Mandatnog pisma, biti korišćena za finansiranje tima stručnjaka iz oblasti javno-privatnog partnerstva koji će biti izabrani na ovom tenderu, i potom raditi na pripremi i analizi projekata izgradnje podzemnih garaža na četiri lokacije.

EBRD će pružiti i svaku vrstu pomoći pri pronalaženju partnera za izgradnju, i u toku narednih meseci će biti organizovana i konferencija na kojoj će biti pozvani potencijalni investitori zainteresovani za izgradnju parking garaža.

- U narednoj godini biće raspisan i međunarodni tender za izbor privatnog partnera, a početkom 2016. očekuje se potpisivanje sporazuma o javno-privatnom partnerstvu. Sporazum će biti potpisan na određeni broj godina, a u tom periodu „Parking servis“ će upravljati tim garažama zajedno sa privatnim partnerima. Po isteku ugovora Beograd i „Parking servis“ postaju vlasnici tih garaža – rekao je direktor JKP „Parking servis“ Beograd Andrija Čupković.

Plan predviđa 50 lokacija

Kako u samom centru Beograda nedostaje više od 3.000 parking mesta, a na širem području grada potrebno je još 10.000 mesta, Urbanističkim planom Beograda predviđeno je više od 50 lokacija za izgradnju novih garaža. Parking servis je osim ove četiri, analizirao još 10 novih lokacija, na kojima je moguća gradnja i tako će se uvesti red u oblasti parkiranja za narednih nekoliko decenija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;