Mihajlović: Stekli su se uslovi za izdavanje dozvola za „Južni tok “

20.10.2014. | Blic

Ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da su se stekli uslovi za izdavanje građevinskih dozvola na deonicama 2,3 i 4 na trasi gasovoda „Južni tok“.

Mihajlović je u intervjuu „Balkanmagazinu“ rekla da je ministarstvo na čijem je čelu obavilo stručnu kontrolu projektne dokumentacije za te tri deonice na trasi gasovoda i da su se time stekli uslovi za izdavanje građevinskih dozvola. Ona je istakla da realizacija velikog međunarodnog infrastrukturnog projekta, koji prolazi kroz više zemalja, zahteva da sve te zemlje  sarađuju.

- U slučaju gradnje gasovoda „Južni tok“ nije sporna Srbija, već je ključ u odnosu između Rusije i Evropske Unije. Za nas je važno da gradnja „Južnog toka“ počne što pre, a jos važnije da obezbedimo gasnu stabilnost do trenutka dok prvi gas ne krene kroz „Južni tok“, jer ćemo do tada kao zemlja biti ranjivi – ocenila je Mihajlović.

Na pitanje da li veruje da će Evropa uvideti potrebu da se „Južnim tokom“ zaobiđe Ukrajina i na kraju sa Rusijom dogovoriti gradnju tog gasovoda ona je rekla da energetika i politika uvek idu zajedno.

- Rezultat političkog dogovora između zemalja učesnica ovog projekta biće početak radova u svakoj zemlji ponaosob – navela je Zorana Mihajlović.

Govoreći o gradnji novog bloka B3 Termoelektrane „Kostolac“, ona je naglasila veliki značaj koji će taj projekat imati za energetsku bezbednost Srbije i kojim će se zameniti neki od najstarijih itermokapaciteta.

- Krajem prošle godine potpisan je komercijalni ugovor, a u decembru (2013. godine) je poslata kreditna prijava kineskoj „Eksim“ banci. Kineska strana, međutim, još nije dostavila Nacrt ugovora o finansiranju, iako su sve analize okončane i svi uslovi sa naše strane ispunjeni – precizirala je ona.

Kako je navela, kašnjenje tog dela postupka, koji je „ključan“, uvodi u rizik II fazu projekta, o čemu je kineska strana više puta obaveštavana, dodajući da je krajnji rok za potpisivanje ugovora kraj ove godine.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...