Mihajlović: Stekli su se uslovi za izdavanje dozvola za „Južni tok “

20.10.2014. | Blic

Ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da su se stekli uslovi za izdavanje građevinskih dozvola na deonicama 2,3 i 4 na trasi gasovoda „Južni tok“.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Mihajlović je u intervjuu „Balkanmagazinu“ rekla da je ministarstvo na čijem je čelu obavilo stručnu kontrolu projektne dokumentacije za te tri deonice na trasi gasovoda i da su se time stekli uslovi za izdavanje građevinskih dozvola. Ona je istakla da realizacija velikog međunarodnog infrastrukturnog projekta, koji prolazi kroz više zemalja, zahteva da sve te zemlje  sarađuju.

- U slučaju gradnje gasovoda „Južni tok“ nije sporna Srbija, već je ključ u odnosu između Rusije i Evropske Unije. Za nas je važno da gradnja „Južnog toka“ počne što pre, a jos važnije da obezbedimo gasnu stabilnost do trenutka dok prvi gas ne krene kroz „Južni tok“, jer ćemo do tada kao zemlja biti ranjivi – ocenila je Mihajlović.

Na pitanje da li veruje da će Evropa uvideti potrebu da se „Južnim tokom“ zaobiđe Ukrajina i na kraju sa Rusijom dogovoriti gradnju tog gasovoda ona je rekla da energetika i politika uvek idu zajedno.

- Rezultat političkog dogovora između zemalja učesnica ovog projekta biće početak radova u svakoj zemlji ponaosob – navela je Zorana Mihajlović.

Govoreći o gradnji novog bloka B3 Termoelektrane „Kostolac“, ona je naglasila veliki značaj koji će taj projekat imati za energetsku bezbednost Srbije i kojim će se zameniti neki od najstarijih itermokapaciteta.

- Krajem prošle godine potpisan je komercijalni ugovor, a u decembru (2013. godine) je poslata kreditna prijava kineskoj „Eksim“ banci. Kineska strana, međutim, još nije dostavila Nacrt ugovora o finansiranju, iako su sve analize okončane i svi uslovi sa naše strane ispunjeni – precizirala je ona.

Kako je navela, kašnjenje tog dela postupka, koji je „ključan“, uvodi u rizik II fazu projekta, o čemu je kineska strana više puta obaveštavana, dodajući da je krajnji rok za potpisivanje ugovora kraj ove godine.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...