IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nemoguće prodati nelegalizovane stanove

16.10.2014. | Dnevnik

Stanove koji se tek grade teže je kupiti otkako je promet nekretnina u Srbiji prešao u nadležnost notara. Ali, sve strane u tom poslu: kupci i banke, graditelji i agencije koje prodaju nekretnine uspeli su da pronađu prelazno rešenje.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ono se zove predugovor, a overa potpisa kod notara staje 800 dinara. Sve strane nadaju se da će, dok stanovi ne stignu pred useljenje, i probleme koje su se javili rešiti. Zastoj je kod stanova koji su izgrađeni ali nisu legalizovani. Za njih nema potrebne dokumentacije ili je vlasnici ili prodavci tek sakupljaju. Oni su van prometa, odnosno za njih beležnici ne sklapaju ni predugovore. U jednoj od novosadskih kancelarija su objasnili da su ti stanovi van prometa jer je kod njih bilo mnogo mahinacija i prevara. Danas čak postoje i udruženja prevarnih kupaca. Rizično je baviti se tom istorijom. Stan koji se tek gradi je jasnija slika.

U agenciji „Haus“, koja se u Novom Sadu bavi prometom nekretnina, kažu da banke uglavnom pristaju na predugovor ako se radi o zgradi koja je 80 odsto završena. A to podrazumeva da je stvaljena pod krov, ima ugrađenu stolariju, radijatore i uvedenu struju. Traži se i da investitor koji podiže zgradu ima sve potrebne dozvole. Stanovi se tako prodaju uprkos tome što notari ne žele da garantuju ličnom imovinom za objekte koji se tek grade i nemaju svu potrebnu dokumentaciju i ima da se čeka do upisa u zemljišne knjige.

U „Erste“ banci, odnosno njihovom Centru za stambene kredite, kažu da su uspeli da nađu prelazno rešenje. Oni daju kredite investitorima a potom i klijentima koji kupuju stanove. Tako su se obezbedili koliko je to moguće kod nas...

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;