INFONET-468X60-BANNER

Kapaciteti građevinske industrije uposleni svega 25%

11.08.2014. | Tanjug

Građevinci u Srbiji su u teškom položaju, s obzirom na to da su kapaciteti građevinske operative uposleni svega između 20 i 25%, kaže Goran Rodić. Rodić koji je potpredsednik Građevinske komore Srbije povodom Dana građevinara kaže da se u 2015. očekuje zamah te industrije.

- Nadamo se da će do kraja 2014. nešto da se pokrene i iduće godine očekujemo pun zamah građevinske industrije, jer ima nagoveštaja da će se raditi značajni poslovi u zemlji i inostranstvu - rekao je Rodić, čestitajući srpskim neimarima današnji praznik.

Rodić kaže da je jedna od ohrabrujućih vesti za srpske građevinare to što su "Putevi Užice" nedavno ugovorili posao u Moskvi vredan 500 miliona dolara gde će biti uposleno oko 1.500 ljudi, od kojih će oko 1.000 biti angažovano iz Srbije.

Prema njegovim rečima, radovi na tom projektu su već počeli i do sada je angažovano oko 500 radnika a koristiće se i domaća oprema.

- To je značajan posao za našu građevinsku industriju. U narednom periodu će se otvarati veliki poslovi za upošljavanje srpskih građevinskih kapaciteta u okviru priprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će biti održano u Rusiji 2018. godine.

Građevinska komora Srbije, navodi sagovornik Tanjuga, očekuje dosta posla u zemljama EU, s obzirom na to da već traže srpske "zanatlije", posebno građevinare, a očekuje se da će biti dosta posla za naše radnike i u Alžiru.

- Pored toga što imamo gradilišta po Africi i Južnoj Americi, koja pokriva "Energoprojekt", očekujemo da će iduće godine država da krene sa investicijama u masovnoj stambenoj izgradnji, koja bi u znatnoj meri zaposlila stambenu industriju, kao i planirana gradnja putnih koridora i pruga, sistema za vodosnabdevanje, uređenje Moravskog sliva, projekta "Beograd na vodi" - dodaje Rodić.

On očekuje da će građevinska operativa uposliti barem 50% svojih kapaciteta, a ne kao do sada između 20 do 25%.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;