INFONET-468X60-BANNER

Spremni planovi za hitne radove na obnovi sistema odbrane od poplava

11.08.2014. | Tanjug

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je u petak (8. avgusta 2014. godine) da na 160 tačaka moraju da se urade hitni radovi kako bi se sistem zaštite od poplava vratio u stanje pre velikog poplavnog talasa koji je u maju pogodio Srbiju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- U ova dva meseca su pripremljeni elaborati za trajno otklanjanje posledica odbrane od poplava na nekih 160 tačaka ili deonica u okviru 42 opštine u kojima je bio poplavni talas - kazao je Puzović agenciji Beta.

On je rekao da očekuje da Vlada Srbije u toku sledeće nedelje usvoji plan i program obnove vodnih objekata vodne infrastrukture nakon čega će javno preduzeće "Srbijavode" raspisati, u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica poplava, postupke za uvođenje u posao izvođača radova.

- Očekujem da do novembra većina radova na najugrožnijim deonicama bude urađena, u zavisnosti naravno od vremenskih prilika, i da u dogledno vreme ceo sistem bezbednosti vratimo kakav je bio pre 15. maja - kazao je Puzović.

Prema njegovim rečima, posle velikog poplavnog talasa u maju u toku same odbrane od poplava naloženo je da se na najugrožnijim deonicima izvedu hitni sanacioni radovi kako bi se ti delovi sistema vratili u prvobitno stanje i kako bi stepen bezbednosti tih delova omogućio odbranu od poplava u narednom periodu.

- To podrazumeva da, ako je nasip recimo na Kolubari bio probijen i voda je odnela deo tog nasipa ili obaloutvrde, tu obaloutvrdu ili nasip izgradimo i vratimo kakav je bio pre proboja vode- naveo je Puzović.

On je rekao i da su u Kosjeriću reka Skrapež i neki manji bujični vodotokovi napravili veliku štetu pre dva dana.

- Ono što sada radimo je hitna sanacija i vraćanje tih rečica u korito i povećanje propusne moći reke Skrapež kroz samo mesto - rekao je Puzović.

On je rekao da je pored poslova vezanih za vraćanje u prvobitno stanje izgrađenih sistema odbrane od poplava koje je voda srušila u maju, u planu i podizanje novih sistema zaštite i da se o tome razgovara sa Svetskom bankom i IPA fondovima EU.

Prema njegovim rečima, "Srbijavode" ovog trenutka imaju 15 projekata spremnih za nadogradnju ili izgradnju novih sistema koji će podići stepen bezbednosti i zaštititi sa većim stepenom bezbednosti pojedina područja.

- U pripremi je još nekih oko 20 projekata koji će u narednih sest, sedam, osam meseci biti gotovi za neku novu fazu razvoja - kazao je Puzović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;