INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spremni planovi za hitne radove na obnovi sistema odbrane od poplava

11.08.2014. | Tanjug

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je u petak (8. avgusta 2014. godine) da na 160 tačaka moraju da se urade hitni radovi kako bi se sistem zaštite od poplava vratio u stanje pre velikog poplavnog talasa koji je u maju pogodio Srbiju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- U ova dva meseca su pripremljeni elaborati za trajno otklanjanje posledica odbrane od poplava na nekih 160 tačaka ili deonica u okviru 42 opštine u kojima je bio poplavni talas - kazao je Puzović agenciji Beta.

On je rekao da očekuje da Vlada Srbije u toku sledeće nedelje usvoji plan i program obnove vodnih objekata vodne infrastrukture nakon čega će javno preduzeće "Srbijavode" raspisati, u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica poplava, postupke za uvođenje u posao izvođača radova.

- Očekujem da do novembra većina radova na najugrožnijim deonicama bude urađena, u zavisnosti naravno od vremenskih prilika, i da u dogledno vreme ceo sistem bezbednosti vratimo kakav je bio pre 15. maja - kazao je Puzović.

Prema njegovim rečima, posle velikog poplavnog talasa u maju u toku same odbrane od poplava naloženo je da se na najugrožnijim deonicima izvedu hitni sanacioni radovi kako bi se ti delovi sistema vratili u prvobitno stanje i kako bi stepen bezbednosti tih delova omogućio odbranu od poplava u narednom periodu.

- To podrazumeva da, ako je nasip recimo na Kolubari bio probijen i voda je odnela deo tog nasipa ili obaloutvrde, tu obaloutvrdu ili nasip izgradimo i vratimo kakav je bio pre proboja vode- naveo je Puzović.

On je rekao i da su u Kosjeriću reka Skrapež i neki manji bujični vodotokovi napravili veliku štetu pre dva dana.

- Ono što sada radimo je hitna sanacija i vraćanje tih rečica u korito i povećanje propusne moći reke Skrapež kroz samo mesto - rekao je Puzović.

On je rekao da je pored poslova vezanih za vraćanje u prvobitno stanje izgrađenih sistema odbrane od poplava koje je voda srušila u maju, u planu i podizanje novih sistema zaštite i da se o tome razgovara sa Svetskom bankom i IPA fondovima EU.

Prema njegovim rečima, "Srbijavode" ovog trenutka imaju 15 projekata spremnih za nadogradnju ili izgradnju novih sistema koji će podići stepen bezbednosti i zaštititi sa većim stepenom bezbednosti pojedina područja.

- U pripremi je još nekih oko 20 projekata koji će u narednih sest, sedam, osam meseci biti gotovi za neku novu fazu razvoja - kazao je Puzović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;