INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projektantski nadzor treba da spreči plaćanje odšteta

29.07.2014. | Tanjug

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tražiće uvođenje obaveznog projektantskog nadzora, jer država više neće plaćati za dodatne radove i odštetne zahteve zbog neodgovorne izrade projekata, najavila je danas potpredsednica vlade, Zorana Mihajlović.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Mihajlović je rekla „Tanjugu“, nakon sastanka sa predstavnicima „Puteva Srbije“, „Koridora Srbije“, „Saobraćajnog instituta CIP“ i „Instituta za puteve“, da će to ministarstvo insistirati da izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji obuhvate i uvođenje projektantskog nadzora da država više ne bi gubila novac.

- Ministarstvo je pokrenulo inicijativu da se utvrdi kvalitet projekata, jer se ispostavilo da je država na svemo onomo što su radili „Koridori Srbije“ izgubila oko 70 miliona evra, a toliko na primer košta deonica Ub-Lajkovac od 12,5 kilometara, i to samo zbog lošeg projektovanja – naglasila je ona.

Projektanti, prema njenim rečima, moraju da budu odgovorni kada urade projekat, odnosno da taj projekat bude tačan a ne da se događa da se pravi auto-put a da nema priključaka za struju, niti za vodu, ili da nema pristupnih puteva ka naseljima, „što govori da neko nije ni izašao na teren, a kamoli dalje na tome radio“.

- Neće država više da bude mesto odakle će samo da se plaćaju dodatni radovi i odštetni zahtevi, jer to nas mnogo košta – poručila je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović je ukazala da Srbija treba da bude uređena država u kojoj se, kada izda projektni zadatak i kada projektant napravi projekat, zna da taj projekat može eventualno, kao i svuda u svetu, zbog nenadanih okolnosti da odstupi pet odsto, ali ne i 20 do 30 odsto, ili da se izvrši preprojektovanje koje je potpuno novo u odnosu na prethodni.

- Mi ćemo insistirati na projektantskom nadzoru i odgovornosti projektanata, ali i na odgovornosti „Inženjerske komore Srbije“, jer ako danas postoji 47.000 licenci i ako je za 13 godina oduzeto desetak licenci, onda to govori da nešto nije u redu – navela je ona.

Kako je predočila, ne mogu samo da se izdaju licence i da oni koji ih imaju posle ne odgovaraju za svoje projekte.

- Poruka je svima da mi hoćemo da uvedemo red, da imamo jasne kriterijume za sve, za onog ko pravi projekte, daju projektni zadatak, za izvođače i investitore – naglasila je Mihajlović.

Potpredsednica vlade je na sastanku sa predstavnicima „Puteva Srbije“, „Koridora Srbije“, „Saobraćajnog instituta CIP“ i „Instituta za puteve“ razgovarala o kvalitetu projekata i problemima koji se javljaju tokom izgradnje velikih infrastrukturnih objekata u vezi s projektovanjem.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;