IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Indukcioni uređaji štede energiju i obezbeđuju komfor

21.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Indukcioni uređaji imaju višedecenijsku istoriju, a zahvaljujući tehnološkoj optimizaciji ovih uređaja i povećanoj svesti o potrebi za uštedom energije, investitori se u poslednjih desetak godina sve češće odlučuju da odaberu ovaj vazdušno-vodeni sistem ventilacije i klimatizacije. Najčešće se koriste u poslovnim i administrativnim zgradama, a veliki broj varijanti ugradnje omogućava ispunjavanje i najstrožih arhitektonskih zahteva. Takođe se često koriste kao optimalno rešenje u hotelskim sobama, kao i u bolnicama, pri čemu je u ovom drugom slučaju potrebno voditi računa o propisima koji važe za različite klase bolničkih prostorija.

Vazduh iz prostorije se indukuje kroz rešetku na indukcionom uređaju

Vazduh iz prostorije se indukuje kroz rešetku na indukcionom uređaju (Foto: Trox)

U prostorijama sa visokim toplotnim opterećenjima, vazdušno-vodeni sistemi predstavljaju energetski efikasnu alternativa kompletno vazdušnim sistemima, tj. sistemima u kojima je vazduh jedini radni fluid. Imajući u vidu da se u vazdušno-vodenim sistemima vazduh u prostoriji greje, odnosno hladi preko izmenjivača toplote, kapaciteti grejanja i hlađenja su obezbeđeni nezavisno od potrebnih količina svežeg vazduha.

Indukcioni uređaji se najčešće koriste u poslovnim i administrativnim zgradama

Indukcioni uređaji se najčešće koriste u poslovnim i administrativnim zgradama (Foto: Trox)

Svež vazduh iz klima komore se kroz indukcione uređaje ubacuje u prostoriju kao dodatak hlađenju, odnosno grejanju, koje se obezbeđuje na vodenoj strani. Pošto se vazduh kod ovog sistema ubacuje samo u onoj količini koja je potrebna za obezbeđivanje neophodnih porcija svežeg vazduha po korisniku, količina vazduha koja se ubacuje je u značajnoj meri smanjena u poređenju sa kompletno vazdušnim sistemima.

Nisu potrebni dodatni ventilatori

Nisu potrebni dodatni ventilatori (Foto: Trox)

Indukcioni uređaji funkcionišu tako što se vazduh iz prostorije indukuje kroz rešetku na indukcionom uređaju, prolazi kroz izmenjivač toplote, gde se prema potrebi greje ili hladi, a potom u plenumskoj kutiji meša sa pripremljenim svežim vazduhom i zatim kroz linijske otvore koji se nalaze na dve ili na sve četiri strane uređaja ubacuje u prostoriju.

Optimalno rešenje za bolnice

Optimalno rešenje za bolnice (Foto: Trox)

Nisu potrebni dodatni ventilatori za distribuciju sekundarnog vazduha, što za posledicu ima manju potrošnju energije i značajno nižu buku u poređenju sa vazdušno-vodenim sistemima koji u svojoj osnovi imaju ventilator-konvektor.

Dodatne prednosti indukcionih uređaja su:

  • dug životni vek (i do 30 godina), jer indukcioni uređaji nemaju pokretne delove i nemaju delove koji bi mogli da se istroše i da zahtevaju zamenu;
  • lako održavanje (preporučuje se uobičajeno čišćenje dva puta godišnje u sklopu redovnog održavanja; za potrebe čišćenja se prilazi sa donje strane, tj. iz prostorije);
  • energetski efikasni;
  • nizak nivo buke (moguće je postići i ispod 25 dB zvučnog pritiska);
  • ušteda prostora (niske konstrukcije; za oko 2/3 manja potreba za vazdušnim kanalima nego kod kompletno vazdušnih sistema);
  • optimalni termalni komfor korisnika.

Ušteda energije i niži nivo buke

Ušteda energije i niži nivo buke (Foto: Trox)

Još jednu prednost ovog sistema ventilacije i klimatizacije predstavlja činjenica da svetiljke, zvučnici, detektori dima i sprinkleri mogu biti integrisani u indukcione uređaje za ugradnju u plafon, tako da su arhitektama odrešene ruke za osmišljavanje jedinstvenog i estetski dopadljivog izgleda plafona.

Osim za plafonsku ugradnju nemačka kompanija TROX proizvodi indukcione uređaje i u varijantama za parapetnu ugradnju i ugradnju u pod.

Lako održavanje uz uštedu prostora

Lako održavanje uz uštedu prostora (Foto: Trox)

Indukcioni uređaji predstavljaju pravo rešenje kada želite da štedite energiju i istovremeno obezbedite maksimalan komfor korisnicima u udobnom i modernom okruženju.

TROX Vam stoji na raspolaganju za odabir tipa indukcionog uređaja koji najviše odgovara Vašim potrebama.

Trox

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;