PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Indukcioni uređaji štede energiju i obezbeđuju komfor

21.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Indukcioni uređaji imaju višedecenijsku istoriju, a zahvaljujući tehnološkoj optimizaciji ovih uređaja i povećanoj svesti o potrebi za uštedom energije, investitori se u poslednjih desetak godina sve češće odlučuju da odaberu ovaj vazdušno-vodeni sistem ventilacije i klimatizacije. Najčešće se koriste u poslovnim i administrativnim zgradama, a veliki broj varijanti ugradnje omogućava ispunjavanje i najstrožih arhitektonskih zahteva. Takođe se često koriste kao optimalno rešenje u hotelskim sobama, kao i u bolnicama, pri čemu je u ovom drugom slučaju potrebno voditi računa o propisima koji važe za različite klase bolničkih prostorija.

Vazduh iz prostorije se indukuje kroz rešetku na indukcionom uređaju

Vazduh iz prostorije se indukuje kroz rešetku na indukcionom uređaju (Foto: Trox)

U prostorijama sa visokim toplotnim opterećenjima, vazdušno-vodeni sistemi predstavljaju energetski efikasnu alternativa kompletno vazdušnim sistemima, tj. sistemima u kojima je vazduh jedini radni fluid. Imajući u vidu da se u vazdušno-vodenim sistemima vazduh u prostoriji greje, odnosno hladi preko izmenjivača toplote, kapaciteti grejanja i hlađenja su obezbeđeni nezavisno od potrebnih količina svežeg vazduha.

Indukcioni uređaji se najčešće koriste u poslovnim i administrativnim zgradama

Indukcioni uređaji se najčešće koriste u poslovnim i administrativnim zgradama (Foto: Trox)

Svež vazduh iz klima komore se kroz indukcione uređaje ubacuje u prostoriju kao dodatak hlađenju, odnosno grejanju, koje se obezbeđuje na vodenoj strani. Pošto se vazduh kod ovog sistema ubacuje samo u onoj količini koja je potrebna za obezbeđivanje neophodnih porcija svežeg vazduha po korisniku, količina vazduha koja se ubacuje je u značajnoj meri smanjena u poređenju sa kompletno vazdušnim sistemima.

Nisu potrebni dodatni ventilatori

Nisu potrebni dodatni ventilatori (Foto: Trox)

Indukcioni uređaji funkcionišu tako što se vazduh iz prostorije indukuje kroz rešetku na indukcionom uređaju, prolazi kroz izmenjivač toplote, gde se prema potrebi greje ili hladi, a potom u plenumskoj kutiji meša sa pripremljenim svežim vazduhom i zatim kroz linijske otvore koji se nalaze na dve ili na sve četiri strane uređaja ubacuje u prostoriju.

Optimalno rešenje za bolnice

Optimalno rešenje za bolnice (Foto: Trox)

Nisu potrebni dodatni ventilatori za distribuciju sekundarnog vazduha, što za posledicu ima manju potrošnju energije i značajno nižu buku u poređenju sa vazdušno-vodenim sistemima koji u svojoj osnovi imaju ventilator-konvektor.

Dodatne prednosti indukcionih uređaja su:

  • dug životni vek (i do 30 godina), jer indukcioni uređaji nemaju pokretne delove i nemaju delove koji bi mogli da se istroše i da zahtevaju zamenu;
  • lako održavanje (preporučuje se uobičajeno čišćenje dva puta godišnje u sklopu redovnog održavanja; za potrebe čišćenja se prilazi sa donje strane, tj. iz prostorije);
  • energetski efikasni;
  • nizak nivo buke (moguće je postići i ispod 25 dB zvučnog pritiska);
  • ušteda prostora (niske konstrukcije; za oko 2/3 manja potreba za vazdušnim kanalima nego kod kompletno vazdušnih sistema);
  • optimalni termalni komfor korisnika.

Ušteda energije i niži nivo buke

Ušteda energije i niži nivo buke (Foto: Trox)

Još jednu prednost ovog sistema ventilacije i klimatizacije predstavlja činjenica da svetiljke, zvučnici, detektori dima i sprinkleri mogu biti integrisani u indukcione uređaje za ugradnju u plafon, tako da su arhitektama odrešene ruke za osmišljavanje jedinstvenog i estetski dopadljivog izgleda plafona.

Osim za plafonsku ugradnju nemačka kompanija TROX proizvodi indukcione uređaje i u varijantama za parapetnu ugradnju i ugradnju u pod.

Lako održavanje uz uštedu prostora

Lako održavanje uz uštedu prostora (Foto: Trox)

Indukcioni uređaji predstavljaju pravo rešenje kada želite da štedite energiju i istovremeno obezbedite maksimalan komfor korisnicima u udobnom i modernom okruženju.

TROX Vam stoji na raspolaganju za odabir tipa indukcionog uređaja koji najviše odgovara Vašim potrebama.

Trox

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;