IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Toaleti za kompostiranje - pretvaranje kanalizacionog otpada u đubrivo

25.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Toaleti za kompostiranje koriste aeraciju u procesu prerade kanalizacionog otpada, bez, ili sa malom potrošnjom vode. Prisustvo vazduha u procesu omoguća mnogo bržu preradu od uobičajenih sistema kao što su tradicionalne septičke jame ili većina postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ovi toaleti znatno smanjuju količine kanalizacionog otpada uz pomoć različitih procesa (viša temperatura, mezofilne bakterije, itd). Otpad koji prođe ovaj proces može se koristiti kao svaki drugi kompost, tj. kao đubrivo za hortikulture ili agrokulture. Prvi toaleti ove vrste napravljeni su u Švedskoj pre 30 godina.

Toaleti za kompostiranje pružaju nekoliko prednosti:

  • smanjuju potrošnju vode za ispiranje wc šolja (oko 0,6 litara po ispiranju - micro-flush toilets)
  • sprečavaju ispuštanje potencijalnih patogenih materija u ekosisteme
  • iskorišćavaju hranljive materije iz kanalizacije.

Kompost (eng. compost), predstavlja organsku materiju razgrađenu aerobnim putem. Koristi se u vrtlarstvu, hortikulturi i agrokulturi kao poboljšivač zemljišta i đubrivo. Takođe se koristi za kontrolu erozije, poboljšivač zemljista i potoka, konstrukciju močvara i kao prekrivač deponija (izvor - Vikipedija).


Princip rada toaleta za kompostiranje

Iako postoji nekoliko rešenja, sam proces je relativno podjednak kod svih. Brzinsko aerobno kompostiranje je proces u kom termofilne bakterije oksidacijom razlažu otpad na komponente. Neke od komponenti služe i u samom procesu kao hrana bakterijama, što smanjuje količinu otpada i eliminiše potencijalne patogene materije. Ovaj proces se odvija na temperaturi od 40 do 60°C.

Moguća je i drenaža i odvajanje tečnosti sa dna kontejnera za kompostiranje. Kod aerobnog kompostiranja važno je da nivo vlažnosti bude pod kontrolom - idealno je 50% +/- 10. Kada je previše suvo, masa se sporo dekompostuje, ili uopšte i ne, a kada je previše vlažno bujaju anaerobični organizmi i stvaraju neprijatne mirise. Izdvojena tečnost može biti vraćena u sistem za sive vode ili sakupljena za druge svrhe (o sivim vodama više na linku na kraju teksta).

Često se koristi i suvi toalet - onaj koji odvaja mokraću. Kada se za ovaj tip primenjuje solarna tehnologija onda se nazivaju i solarni toaleti. Mokraća može sadržati i do 90% azota (N), ili 50% fosfora (P), a stolica i do 70% kalijuma (K). Kod zdravih osoba obično nema patogenih materijala, ali povremeno može sadržati izvesni nivo neorganskih soli i organskih sastojaka u procentu koji je opasan za biljke.

Ključni sastojak za aktiviranje mikroba, kao i za isušivanje, jeste kiseonik. Prilikom instalacije obično se izvlači vazduh iz prostorije, prolazi kroz kontejner u kome se vrši proces, i zatim se ispušta kroz ventilacionu cev koja izlazi na krovu. Dodatno, ovo kretanje vazduha (pokrenuto konvekcijom ili ventilatorima) izvlači ugljen-dioksid i neprijatne mirise.

Većina uređaja na tržištu zahteva da se aeracija povremeno pospeši ručno - okretanjem unutrašnjeg bubnja uz pomoć spoljašnje kurble, ili mešanjem „grabulja“ za aeraciju u kontejneru.

Brzina pražnjenja postrojenja zavisi od kapaciteta kontejnera i brzine procesa prerade - od nekoliko meseci (aktivno, vruće kompostiranje) do nekoliko godina (pasivno, hladno kompostiranje).

Kompost toaleti i sistemi na tržištu

Na tržištu postoji nekoliko tipova ovih toaleta, ali čest je i slučaj uradi-sam varijanta. Standard u SAD koji se odnosi na toalete za kompostiranje je pre svega American National Standard/NSF International Standard ANSI/NSF 41-1998: Non-Liquid Saturated Treatment Systems. Tu su još i CSA, cETL-US, i drugi standardi.

Samostalni toaleti za kompostiranje (self-contained) - delimično ili u potpunosti vrše preradu otpada u kontejneru koji je deo wc-šolje. Iako su nešto veće od običnih wc-šolja, zauzimaju relativno jednak gabarit poda u kupatilu.Neki proizvodi ove vrste koriste ventilatore za aeraciju (provetravanje), pa i grejače koji održavaju optimalnu temperaturu za proces prerade, a dodatno služe i za isušivanje urina i drugih tečnosti.

Ovim toaletima nakon svake upotrebe obično se dodaju male količine apsorbenata koji sadrže ugljenik, kao što su sirova strugotina drveta, kokosov filc, baštenski humus, itd. Tako se stvaraju vazdušni džepovi za bolju aeraciju procesa, apsorbciju tečnosti i sprečavanje neželjenih mirisa (ovi aditivi se često nazivaju - bulking agent). Neki korisnici ovih toaleta koriste mikrobne kulture kao startere koji pospešuju rad bakterija u procesu, mada ovo nije presudno za dobar rad toaleta.

Daljinske, centralne i jedinice ispod poda (remote, central, underfloor units) - prerada se ne vrši u wc-šolji nego se odvod sprovodi do glavnog uređaja, ispiranje je bezvodno ili sa malo vode. Uređaj stoji na nižoj etaži ili u dvorištu. Primenjuju se kada je frekventnost upotrebe toaleta veća, ili treba povezati nekoliko toaleta na jedno postrojenje (npr. javna ili poslovna zgrada), a servisiranje i održavanje može da se vrši na godišnjem nivou. Međutim, postoje i proizvodi ove vrste čiju instalaciju može vršiti i sam kupac.

Sistemi sa vakuumskim ispiranjem (vacuum-flush systems) - uz pomoć male količine vode ispiranje se vrši i horizontalno, ili naviše, zavisno na kojoj koti je postavljeno centralno postrojenje

Isušujući toaleti za kompostiranje (desiccating toilets) isušuju sadržaj kako bi uništili patogene materije, ali ovo još nije sasvim pouzdan način prerade jer neke studije pokazuju da bi ponovnim dodatkom vlage patogene materije mogle uspeti ponovnu hidrataciju.

Časopis BusinessWeek napravio je listu 25 proizvoda koji bi mogli da promene svet. Jedan od tih proizvoda bio je i FlushSmart VF sistem toaleta za kompostiranje firme Envirolet®. Časopis je obrazložio svoju odluku rečima:

- Ovaj proizvod kombinuje ekološke karakteristike kompostiranja otpada sa niskoprotočnim tradicionalnim toaletom.

FlushSmart VF proizvodi se u dve varijante dizajna, a za jedno ispiranje koristi samo dva decilitra vode. Ovo je zahvaljujući kombinaciji sa vakuumskom tehnologijom (VF - vacuum flush), što je prvi takav toalet na svetu.

Napomena: u tekstu su korišćene ilustracije sa sajta ovog proizvođača.


Moguće je i samostalno napraviti ovakav sistem. Može se koristiti kontejner sa aeratorom ili veliki betonski rezervoari. Međutim, ove sisteme ne treba mešati sa principom direktne prerade koja se svodi samo na upotrebu sabirne posude/bureta u koje se nakon svake upotrebe sipa piljevina ili drugi organski materijali. Ova burad se s vremena na vreme transportuju na skladišno mesto gde se mogu dodati otpadu koji potiče od održavanja zelenila i travnjaka.

Toaleti za kompostiranje se sve češće koriste i u javnim zgradama. Jedan takav sistem je u zgradi  C.K.Choi, u sastavu Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, Kanada. U zgradi ima ukupno pet ugrađenih sistema sa 12 wc-šolja za kompostiranje koje koristi 300 zaposlenih. Često se mogu sresti i u Evropi - u Švedskoj se koriste za javne toalete pored puteva.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;