IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Biorazgradive zvučne membrane od morskih algi

22.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Većina današnje zvučne izolacije pravi se od petrohemijske pene. Ekološki prihvatljivija alternativa mogla bi da stigne u obliku membrana dobijenih od morskih algi.

Membrana od algi

Membrana od algi (Foto: ACS Sustainable Chemistry & Engineering)

Iako su materijali na bazi biljaka već istraženi za ovu primenu, mnogi nisu blokirali zvuk u dovoljno širokom opsegu frekvencija ili su bili previše glomazni da bi se proizveli na komercijalnom nivou.

U potrazi za funkcionalnijom alternativom, naučnici sa Indijskog instituta za tehnologiju su se osvrnuli na želatinozni materijal dobijen od morskih algi poznat kao agar. U kombinaciji sa glicerinom kao plastifikatorom i nanokristalnom celulozom kao materijalom za ojačanje, agar je raširen u tanke filmove, koji su zatim suvo-zamrznuti da bi se dobile porozne membrane.

Kvalitet blokiranja zvuka ovih membrana naknadno je testiran postavljanjem zvučnika na jedan kraj cevi, dok je na drugi kraj cevi postavljena membrana, a u sredini su bila dva mikrofona. Jedan mikrofon je merio koliko zvuka emituje zvučnik, dok je drugi merio koliko je tog zvuka membrana reflektovala nazad u cev.

Utvrđeno je da se membrane sa oko 80 procenata poroznosti najbolje ponašaju u širokom opsegu frekvencija "od basa do piskavog cviljenja", nudeći performanse slične onima kod tradicionalnih akustičnih pena. Za razliku od tih pena, agar membrane ne zahtevaju petrohemikalije za proizvodnju i biorazgradive su.

Naučnici sada istražuju kako da dodaju druge kvalitete membranama, npr. otpornost na plamen, a takođe proučavaju upotrebu drugih materijala na bazi biljaka.

Rad o istraživanju nedavno je objavljen u časopisu ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;