PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Biorazgradive zvučne membrane od morskih algi

22.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Većina današnje zvučne izolacije pravi se od petrohemijske pene. Ekološki prihvatljivija alternativa mogla bi da stigne u obliku membrana dobijenih od morskih algi.

Membrana od algi

Membrana od algi (Foto: ACS Sustainable Chemistry & Engineering)

Iako su materijali na bazi biljaka već istraženi za ovu primenu, mnogi nisu blokirali zvuk u dovoljno širokom opsegu frekvencija ili su bili previše glomazni da bi se proizveli na komercijalnom nivou.

U potrazi za funkcionalnijom alternativom, naučnici sa Indijskog instituta za tehnologiju su se osvrnuli na želatinozni materijal dobijen od morskih algi poznat kao agar. U kombinaciji sa glicerinom kao plastifikatorom i nanokristalnom celulozom kao materijalom za ojačanje, agar je raširen u tanke filmove, koji su zatim suvo-zamrznuti da bi se dobile porozne membrane.

Kvalitet blokiranja zvuka ovih membrana naknadno je testiran postavljanjem zvučnika na jedan kraj cevi, dok je na drugi kraj cevi postavljena membrana, a u sredini su bila dva mikrofona. Jedan mikrofon je merio koliko zvuka emituje zvučnik, dok je drugi merio koliko je tog zvuka membrana reflektovala nazad u cev.

Utvrđeno je da se membrane sa oko 80 procenata poroznosti najbolje ponašaju u širokom opsegu frekvencija "od basa do piskavog cviljenja", nudeći performanse slične onima kod tradicionalnih akustičnih pena. Za razliku od tih pena, agar membrane ne zahtevaju petrohemikalije za proizvodnju i biorazgradive su.

Naučnici sada istražuju kako da dodaju druge kvalitete membranama, npr. otpornost na plamen, a takođe proučavaju upotrebu drugih materijala na bazi biljaka.

Rad o istraživanju nedavno je objavljen u časopisu ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
ROCKWOOL2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;