IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Plafonski recirkulacioni ventilatori - efikasno rešenje za bolji komfor

22.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Plafonski ventilatori su veoma efikasno rešenje za poboljšanje komfora. Iako ne utiču direktno na temperaturu u prostoriji, cirkulacijom vazduha stvaraju realan efekat na našoj koži da je i do dva stepena prijatnije.

Studije komfora pokazale su da ljudima prija viša temperatura kada su izloženi blagom strujanju vazduha. Ovo se dešava zato što kretanje vazduha u prostoriji otkalanja temperaturu sa površine naše kože tako što oduva vlagu koju telo isparava i omogućuje dalje emitovanje toplote iz organizma. O ovome su rađena obimna istraživanja.

Zbog kičastog dizajna ventilatori su na lošem glasu kod nas, ali u SAD arhitekte ih veoma rado primenjuju u enterijeru. Dovoljno je to što klima uređaji ne moraju da postignu još ta dva stepena koje obezbeđuju ventilatori. U poslovnim zgradama ovo predstavlja značajne uštede tokom godine jer tipični plafonski ventilator troši od 50 do 150W pri najjačoj brzini.

Naučne studije o efikasnosti plafonskih ventilatora

U nacionalnom institutu za ispitivanje energije države Florida - FSEC (Florida Solar Energy Center) još 1996. godine tim stručnjaka vršio je obimna istraživanja u vezi sa efikasnošću plafonskih ventilatora. Nekoliko urađenih studija pokazalo je da na teritoriji te države upotreba ventilatora uz povećanje temperature u prostoriji za  2°F vodi do godišnjih ušteda električne energije za hlađenje od oko 14%.

Kada se rad klima uređaja podesi za stepen niže (1°F) onda su uštede svega 2,6%, da bi pri povećanju temperature za 0,5% došlo do negativnog efekta - 3,7% više od hlađenja samo klima uređajima. Ukoliko termostat nije podešen da reaguje na pristustvo plafonskog ventilatora, tada se potrošnja može povećati i za 15%.

Ilustracija i navedeni podaci preuzeti su iz studije (link na kraju teksta, sa detaljnim podacima, tabelama, materijalima u prostoriji, itd): James, P., Sonne, J., Vieira, R., Parker, D., Anello, M., "Are Energy Savings Due to Ceiling Fans Just Hot Air?," Presented at the 1996 ACEEE Summer Study on Energy Efficiency in Buildings.

Na tržištu SAD postoje dva osnovna tipa motora plafonskih ventilatora:

  • Stator (Flywheel) - sastoji se od centralne rotirajuće osovine sa kracima koji su montirani na gumeni zamajac. Pošto se rotira samo osovina a ne i celo telo ventilatora dobija se na efikasnosti. Gumeni zamajac apsorbuje vibracije koje se mogu pojaviti vremenom i sprečava čestu pojavu kod ventilatora - da kraci elise postanu rezonantne ploče koje emituju šum.
  • Direktni (Direct Drive - Spinner) - ovo su najefikasniji motori za plafonske ventilatore. Kraci elise montiraju se direktno na motor bez gumenih delova koji bi ublažili vibraciju. Trajnost i efikasnost ovde imaju prednost u odnosu na komfor i cenu. Ovi motori se rangiraju po veličini: 188x25mm je jedan od najvećih, a najmanji su obično dimenzija 153x17mm (prečnik x visina motora).

Montaža plafonskog ventilatora spada u uradi-sam kućne poslove i veoma je jednostavna. Kao što je to slučaj sa bilo kojom montažom vezanom za električne instalacije prvo proverite da li je prekinut dovod struje na mesto gde instalirate ventilator - to ne znači da samo isključite prekidač, već i osigurač, i naravno, pratite uputstva sa ambalaže...

Uobičajena visina za postavljanje ventilatora je na oko 2,5m od poda, mada ne uvek. Neki proizvođači nude noseću osovinu od oko 1,8m koja se koristi kada su plafoni na visini od pet ili više metara.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
;