PRIJAVA-468X60-BANNER

Novo otkriće: Termoizolacija pomoću celulozne pene

08.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Velika količina energije troši se na grejanje i hlađenje domova i poslovnih prostorija, pa je važno pronaći nove načine za pasivnu regulaciju temperature. Inženjeri u Kini i Nemačkoj razvili su novu penu na bazi drveta koja može drastično da ohladi zgrade i lako se podešava.

Pena  reflektuje 96 odsto vidljive sunčeve svetlosti

Pena  reflektuje 96 odsto vidljive sunčeve svetlosti (Foto: Nano Letters 2022)

Klima uređaj je efikasan, ali nije ekološki najprihvatljiviji način hlađenja. Poslednjih godina naučnici su razvijali tehnike koje ne troše toliko struje, uključujući superbele boje ili premaze u ogledalu koji reflektuju sunčevu svetlost, kao i sisteme za radijaciono hlađenje koji emituju toplotu zgrade kao infracrvene talase u nebo, ispuštajući toplotu u svemir.

Efikasnost ovih sistema može da varira u različitim uslovima. Reflektujući premazi, na primer, i dalje mogu da propuštaju toplotu ako je posebno vruće ili vlažno, dok radijaciono hlađenje ne funkcioniše tako dobro ako je oblačno. Nivo hlađenja ovim metodama se teško podešava.

Sada su naučnici sa Univerziteta u Getingenu i Univerziteta za šumarstvo u Nandžingu kreirali novi materijal za koji kažu da rešava neke od ovih problema. To je u suštini penasta supstanca napravljena od drveta koja reflektuje sunčevu svetlost, deluje kao toplotna izolacija i emituje apsorbovanu toplotu nazad u atmosferu.

Napravljen je od nanokristala celuloze, povezanih mostom od silana, zamrzava se i suši u laganu belu penu. Dobijeni proizvod reflektuje 96 odsto vidljive sunčeve svetlosti i emituje 92 odsto infracrvenog zračenja koje apsorbuje.

Da bi testirali sposobnost hlađenja materijala, istraživači su ga postavili preko kutije iznutra obložene aluminijumskom folijom i stavili na direktnu sunčevu svetlost u podne. Materijal je održavao unutrašnjost kutije 9,2°C hladnijom od spoljašnjeg vazduha, a čak i po vlažnom vremenu i dalje je održavao unutrašnjost 7,4°C hladnijom.

Istraživači procenjuju da bi postavljanje ove pene na krov i zidove zgrade moglo da smanji energiju koja se troši na hlađenje za 35 procenata u proseku.

Interesantno je da se snaga hlađenja pene smanjuje kada je pena sabijena. To bi moglo zvučati kao nedostatak, ali tim sugeriše da bi ceđenje pene moglo biti koristan način da se fino podesi intenzitet hlađenja u odnosu na vreme i okruženje.

Istraživači smatraju da bi nova rashladna pena mogla da otvori put materijalima za regulaciju toplote koji ne samo da su ekološki prihvatljivi, već i da smanjuju troškove energije koja se koristi za hlađenje.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nano Letters.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;