Toaleti bez vodokotlića za uštedu vode u zgradarstvu - flushometer sistem

19.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Flushometer (na fotografiji desno savremena verzija - sa senzorima, bez ručice) je uređaj za ispiranje wc-šolja i pisoara koji optimizuje pritisak dolazne vode umesto da se oslanja samo na prostu gravitaciju. Na ovaj način znatno se smanjuje potrošnja vode za ispiranje toaleta u odnosu na sistem sa vodokotlićem.

William Sloan je 1906. godine predstavio svoju prvu wc-šolju sa specijalnim patentom za pojačanje mlaza prilikom ispiranja - flushometer slavinu. Njegovi originalni modeli iz serije Royal Flashometer još uvek je u upotrebi u mnogim toaletima, vek kasnije, a sam koncept nije se mnogo izmenio do danas.

Sistemi za ispiranje toaleta bez vodokotlića prisutni su i na našem tržištu već nekoliko decenija, međutim, njihova relativno loša izrada i nepravilna instalacija učinilu su da vodokotlići apsolutno dominiraju.

U SAD je sasvim suprotno - patent Sloan-a najidealniji je za nadgradnju kada treba napraviti wc-šolju ili pisoar koji se odlikuju efikasnom upotrebom vode. Praktično svi vodeći proizvođači sanitarija koje su dobile sertifikate o ispunjenim najvišim standardima za potrošnju vode koriste ovaj sistem.

Patent flushometer je najjednostavnije opisati kao hromiranu cevnu instalaciju koja se direktno nastavlja na vodovodnu mrežu, bez korišćenja vodokotlića. Njegova uloga je ispiranje wc-šolja i pisoara uz pojačavanje pritiska vode iz vodovodnih instalacija. Na ovaj način znatno se smanjuje potrošnja vode za ispiranje toaleta u odnosu na sistem sa vodokotlićem čiji princip rada se zasniva na sili gravitacije. Više detalja potraži na linku na kraju ovog teksta.


Danas su u ponudi i uređaji ove vrste koji imaju elektronsko uključivanje/isključivanje, ili upravljanje nogom u javnim toaletima. Takođe, na standardni flushometer moguće je ugraditi dodatak za elektronsku kontrolu protoka vode.


flashometer na pisoaru (levo)
flashometer na wc-šolji (desno)

Kada se flushometer aktivira, nakon podešenog vremena, pneumatski mehanizam u ventilu se automatski zatvara.

Pošto sistem ne zahteva vodokotlić, potrebna mu je veća količina vode u kratkom vremenskom intervalu. Ovo znači da se ugrađuje na cev prečnika profila najmanje 3/4 cola/inča (19 mm), mada se preporučuje vodovodna cev prečnika od jednog cola/inča (25mm). Pritisak vode za dobar rad ovog uređaja mora biti preko 2.07 bara (30psi /2.11kg/cm²).

Ovim sistemom troši se otprilike jednaka količina vode za ispiranje - oko 6 litara po ispiranju (1,6gpf - gallon per flush - galona po ispiranju). Međutim, sa istom količinom vode postiže se bolji efekat ispiranja nego sa sistemom vodokotlića, a uz primenu dodatnih aplikacija potrošnju je moguće smanjiti uz zadržavanje iste efikasnosti, što sa vodokotlićem nije slučaj.

Više o uštedi vode u zgradama pročitajte u tekstovima ovde:

 

Komentari: 1

Branislav Djordjevic 22.10.2011 11.33.28

Postovanje,
Bilo bi lepo kada bi ste uputili na nekog proizvodjaca ciji su proizvodji dostupni u Srbiji, kao i srpski naziv za "flushometer"
Zahvaljujem

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....
Tijana 08.04.2021.
Kada mogu da se prijavim i gde?
Muvica 07.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije i f...
Ljubisa 07.04.2021.
Pitanje: da li ce moci da se prijave za ref...