IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zapanjujuća žičara u okviru hotela

05.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Špansko ostrvo Gran Kanarija nalazi se u Atlantskom okeanu i treće je po veličini i najpopularnije u Kanarskom arhipelagu. U okviru njege je valiki broj turističkih smeštajnih kapaciteta jer važi za egzotično ostrvo pa se shodno tome i hoteli i vile utrkuju ko će smisliti nešto drugačije i originalnije. Jedan od projekata tiče se renoviranja hotela izgrađenog 70-ih godina prošlog veka. Ramón López-Neira i Beatriz Ciaurri iz Atelier Lopezneiraciaurri Architecture dobili su zadatak da stari hotel pretvore u najmoderniji objekat u ovom području.

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji (Foto: Imagen Subliminal)

Rešenje i intervencija podrazumevaju osavremenjivanje postojeće konstrukcije koja se nalazi uz hotel. Shodno tome osmišljena je žičara jarkih boja u cilju olakšavanja transporta po kosom terenu i to primenom ekološki prihvatljivih energetskih sistema. Postavljanje žičare pod nagibom od 42 stepena završeno je u ranim fazama projekta, čime je omogućen pristup različitim nivoima.

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji (Foto: Imagen Subliminal)

Žičara je u formi metalne konstrukcije sa trouglastim elementima i platformama nalik terasama do kojih su naslagane staze za pristup na šest različitih nivoa. Terase su obavijene žičanom mrežom dok je na dnu postavljena plava podna obloga. Kabine su napravljene od zakrivljenog i ravnog žutog stakla koje je u dva različita stepena transparentnosti. Ove prozirne kabine jarke boje ističu se među belim okolnim fasadama.

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji

Žičara kao dodatak hotelu na Gran Kanariji (Foto: Imagen Subliminal)

Izuzev vizuelnog efekta, projektom se obezbeđuje i energetska efikasnost, odnosno smanjena potrošnja energije u zajedničkim prostorijama hotela. Na krovu se nalaze sistem za pokretanje žičare kao i bazen u kome voda razmenjuje toplotu sa obnovljivim sistemom grejanja. Vazdušna komora formirana u ovom prostoru obezbeđuje ventilaciju i hlađenje za unutrašnje prostore, smanjujući potrebu za energijom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;