IZOLACIJA-468X60-BANNER

Najveća drvena konstrukcija koju je čovek napravio ikada

10.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Najveca drvena konstrukcija ikada

Najveća drvena konstrukcija ikada (Foto: Studio Anders Berensson Architects)

Studio Anders Berensson Architects je predložio izgradnju Banke Norrland, najveće građevine na svetu, kako bi se nadoknadila „zelena“ polovina švedske emisije ugljenika koju proizvodi šumska industrija. Koncept ima za cilj skladištenje ugljen-dioksida, kao i godišnju proizvodnju drveta, garantujući da švedska građevinska i prerađivačka industrija mogu nastaviti sa radom bez obzira na vremenske prilike ili potrošnju.

Najveća drvena konstrukcija na svetu i najveće skladište ugljen-dioksida koje je stvorio čovek, biće napravljeno od kubnog kilometra uskladištenih trupaca. Umesto sagorevanja drva za papir ili gorivo, kao što se sada radi, zgrada će pomoći u skladištenju drveta za buduću upotrebu. Ova metoda sprečava ispuštanje ogromnih količina ugljen-dioksida u atmosferu.

Kada bude potpuno operativna, konstrukcija će se prostirati na kubni kilometar i držati 900 miliona trupaca, ili oko 330 miliona kubnih metara drveta. Zgrada je izgrađena slaganjem trupaca jedan na drugi kako bi se stvorili ogromni zidovi koji se ukrštaju i prave čvrste kocke. Da bi se smanjilo strukturalno skupljanje, trupci se suše i kontinuirano prate.

Najveće skladište drveta

Najveće skladište drveta (Foto: Studio Anders Berensson Architects)

Švedska radi na tome da smanji oslanjanje na proizvode na bazi nafte kako bi postigla svoj cilj da bude zemlja bez fosilnih ostataka, klimatski neutralna. Da bi sprovela svoju strategiju, vlada se mora pozabaviti svojim šumarskim poslovima i načinom i zašto stanovnici prikupljaju drva što je pre moguće. Idejni projekat Banke Norrland ocrtava postojeće stanje švedskog sektora šuma i nudi novi radikalni dizajn koji održava prirodne resurse.

Banka Norrland projektovana je za Bildmuseet u Umeovoj izložbi "Arhitekture tranzicije", koja će biti dostupna javnosti do marta 2022.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;