PRIJAVA-468X60-BANNER

Atraktivno obalno područje Sočija

28.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Grad Soči nalazi se na obali Crnog mora i predstavlja jedno od najznačajnijih ruskih odmarališta i letovališta. Bogato je prirodnim lepotama i kulturnom baštinom, dok je javnosti postao poznat nakon održavanja Zimskih olimpiskih igara pre par godina kada je dosta toga izgrađeno i uređeno. Na red je došlo i priobalno područje za koje je raspisan konkurs za rekonstrukciju. Pobedničko rešenje uradio je UNStudio.

Budući izgled Sočija -  SoCo

Budući izgled Sočija -  "SoCo" (Foto: ZOA Studio)

Projekat pod nazivom "SoCo" objedinjuje tri ključna elementa: zajednicu, inovacije i prirodu. Za cilj ima stvaranje destinacije koja će biti raspoloživa i atraktivna za posetioce tokom cele godine. Strategija dizajna se fokusira na oblikovanje uske veze sa krajolikom i prirodnim okruženjem, gradeći temelje za povezivanje i uključivanje kvartova koji okupljaju grupe različitih socijalnih statusa. Glavni plan treba da da nadogradnju postojećim sadržajima i infrastrukturi, integrišući kulturna mesta u novi ambijent. Predlaže se niz zelenih površina, dok će kulturna kičma povezivati sve glavne kulturne sadržaje, stvarajući solidnu osnovu za događaje i manifestacije poput Arhitektonskog bijenala u Sočiju, Nedelje dizajna, Filmskog festivala i Nedelje mode.

Budući izgled Sočija -  SoCo

Budući izgled Sočija - "SoCo" (Foto: UNStudio)

Pobedničko rešenje proširuje područje plaže i stvara novu marinu, gde planiran prostor sa poslovno-inovacionim centrom koji sadrži hotele, konferencijske sadržaje, jahtni klub i Muzej dizajna i inovacija, dok bi se na suprotnom kraju plaže nalazio deo posvećen lokalnoj zajednici. Između njih je preloženo da budu tri tematska okruga, svaki sa svojim prepoznatljivim karakterom.

Budući izgled Sočija -  SoCo

Budući izgled Sočija -  "SoCo" (Foto: UNStudio)

Duž područja koje obuhvata pojekat protezaće se tri "rute" sa različitim atrakcijama. Prva "Lanes" obuhvata prodavnice i restorane, odnosno komercijalne sadržaje, dok "Boardwalk" čine plaže i mesta za kupanje sa okolnim palmama. Treći je okrenut prirodi i povezuje prve dve čineći "Green Wave". Projekat će karakterisati održivost i primena novih tehnologija. Težiće se ugljičnoj neutralnosti i biološkoj raznolikosti.

Budući izgled Sočija -  SoCo

Budući izgled Sočija -  "SoCo" (Foto: ZOA Studio)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;