IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Izolacija umesto električne energije za rad podzemnog frižidera

15.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Frižider koji ne korsti električnu energiju sigurno je nešto čemu bi se mnogi obradovali. Ne samo što bi se uštedelo na računima za struju već bi koristilo i sa aspekta energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja životne sredine. "Groundfridge" za hlađenje koristi prirodnu izolaciju koju obezbeđuje zemlja. Tačnije, koristi prirodnu izolaciju i ventilacioni sistem na baterije. Osmislio ga je Studio Floris Schoonderbeek.

Podzemni frižider Groundfridge

Podzemni frižider "Groundfridge" (Foto: Groundfridge)

Sferni uređaj ukopan je u zemlju tako da je vidljiv samo glavni otvor. Kombinuju se prirodna hladnoća zemlje i uvlačenje hladnog vazduha kroz ventilacioni sistem u cilju stvaranja konstantne klime u tom prostoru nalik podrumu. Unutrašnji deo "podruma" izrađen je od drveta. Sloj zemljišta koji ga pokriva je debeo oko jedan metar. Ventilator na baterijski pogon nudi korisnicima mogućnost da se podesi vreme ventilisanja tokom dana što zavisi od specifičnih temperaturnih potreba. Temperatura unutar fižidera podudaraće se sa temperaturom zemlje na jedan metar ispod. Ovo varira i zavisi od faktora kao što su vrsta tla, nivo podzemnih voda, izloženost sunčevoj svetlosti, vegetacija i spoljašnja temperatura. 

Podzemni frižider Groundfridge

Podzemni frižider "Groundfridge" (Foto: Groundfridge)

Korišćenje ventilatora tokom noć smanjiće unutrašnju temperaturu dok se pristupa hladnom noćnom vazduhu. Kompanija preporučuje ventilisanje uređaja najmanje jednom i to sat vremena na svaka 24 sata. U područjima sa višim temperaturama dodaje se aktivni kuler pod nazivom "Chiller" koji rashlađuje hladan vazduh u podrumu. Oaj dodatak pomaže da frižider ostane na željenoj i konstantnoj temperaturi, i može se povezati na sistem solarnih panlea za punjenje.

Podzemni frižider Groundfridge

Podzemni frižider "Groundfridge" (Foto: Groundfridge)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;