INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koloseum dobija pod koji se uvlači

14.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Rekonstrukcija najznačajnije arene u Rimskom carstvu Koloseuma dobila je zeleno svetlo i odobreno je da se ugradi pod koji se uvlači i kojim se upravlja daljinski. Pod koji se uvlači zameniće izvorni pod arene koji je uklonjen u 19. veku kako bi se obnovio duh prošlih vremena. Projekat su uradili arhitektonski studio Labics i Fabio Fumagalli sa inženjerskom firmom Milan Ingegneria i njime će se vratiti nekadašnja vizija.

Novi pod u Koloseumu

Novi pod u Koloseumu (Foto:  Labics i Fabio Fumagalli)

Planom je predviđeno da se pokrije celokupan pod arene i tu omogući održavanje predstava i da posetioci mogu da stoje u središtu arene. Ističe se potreba zaštite i konzervacije uz upotrebu savremenih tehnoloških rešenja i izbora konstrukcija sa ciljem ka dugoročnoj eko-održivosti.

Pod arene biće oslonjen na postojeću konstrukciju i uvlačiće se tako da se može videti složeni hipogej - kompleks liftova koji se nalazi direktno ispod pozornice za dovođenje životinja i gladijatora direktno u arenu. Otvaranjem i pomeranjem letvica stvaraće se različite konfiguracije i novi pod će postepeno otkrivati podzemne građevine i njihovu detaljnu konstrukciju koje će posetioci moći da vide. Na taj način će biti moguće shvatiti funkciju složenih podzemnih područja i njihovu interakciju sa onim što se događalo iznad.

Novi pod u Koloseumu

Novi pod u Koloseumu (Foto:  Labics i Fabio Fumagalli)

Pozornica će biti napravljena od niza letvica od karbonskih vlakana obloženih Accoya drvetom. One će biti podržane stazama koje će ići oko ivica arene i ravno preko njene sredine. Za otvaranje i povlačenje, letvice će se zakrenuti za 90 stepeni, a zatim povući. Pomeranje letvice neće ometati posetioci, kao i što neće biti sakrivanja bilo kojeg dela konstrukcije.

Aktiviranje takvog mehanizma tokom posete podzemnim područjima obezbediće izvanredan pogled, ali i pojačati efekat prirodnog svetla i veličanstvenost Koloseuma. Kako bi se zaštitio hipogej ispod pozornice, biće instalirane 24 mehaničke ventilacione jedinice za kontrolu temperature i vlažnosti. Unutar poda biće ugrađen sistem za prikupljanje kišnice, i ta voda će se koristiti u toaletima za posetioce.

Projekat bi trebao da bude realizovan do 2023. godine. Koloseum je inače jedna od najposećenijih atrakcija u Italiji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;