IZOLACIJA-468X60-BANNER

Modularni sistemi za pretvaranje parkirališta u javne zelene površine

06.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Grad Milano planira da "vrati" ljude u centar grada i obezbedi još više prostora za pešake pretvarajući parking mesta u javne zelene površine, poznate i kao "parkleti". Projekat pod nazivom "Valet" podrazumeva postavljanje ekološki prihvatljivih, montažnih sistema od modularnih ploča napravljenih od recikliranih materijala i fotokatalitičkih elemenata. Cilj projekta je podstaknuti društvenu aktivnost - da ljudi više koriste javne prostore, da ulice postanu vrtovi, a prelazi novi trgovi. Razvio ga je milanski arhitektonski studio Vudafieri-Saverino Partners u saradnji sa PRR Architetti i Lorenzo Noeom.

Modularni sistem Valet

Modularni sistem "Valet" (Foto: Vudafieri-Saverino Partners)

Ovaj modularni sistem karakterišu fleksibilnost, brza ugradnja i niži troškovi postavljanja. Svaka montažna ploča biće neka vrsta "matične" koja se može opremiti različitim elementima. Shodno tome bi se mogao odabrati različiti urbani mobilijar i oprema i napravila konfiguracija po potrebi i urediti prostor, postavile tende, nameštaj i rasveta. Ploče će biti napravljene od laganog betona koji je odabran zbog prednosti odvoda, sadržaja recikliranih materijala i prozirnosti koja pomaže u suzbijanju efekta urbanog ostrva toplote.Ove ploče delo su italijanske multinacionalne građevinske kompanije Italcementi.

Modularni sistem Valet

Modularni sistem "Valet" (Foto: Vudafieri-Saverino Partners)

"Valet" omogućava pretvaranje čitavih kvartova u zelene lokacije koje su prijateljske, sigurne i obezbeđuju da se uživa u prijatnijem okruženju. Ovim projektom bi bio iskorišćen jedan deo parking prostora i to smanjenjem dela kolovoza kako bi se pomoglo kod regulisanja brzine automobila i stvorila zona mešovitog saobraćaja. Izmene su u cilju poboljšanja kvaliteta života ljudi.

Modularni sistem Valet

Modularni sistem "Valet" (Foto: Vudafieri-Saverino Partners)

Ulica Melzo u okrugu Porta Venezia biće prva na listi u kojoj će biti postavljen ovaj sistem. Parkirališta sa obe strane jednosmerne ulice biće zamenjena modularnim pločama koje će proširiti postojeće trotoare. Oni će biti opremljeni zelenim površinama kako bi ohrabrili prolaznike da se tu zaustave, druže i kupuju u obližnjim prodavnicama. Zbog novog ograničenja brzine vozila, područje će biti sigurnije i atraktivnije za pešake i bicikliste.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

ACO GRAĐEVINSKI ELEMENTI
ACO GRAĐEVINSKI ELEMENTI
STARA PAZOVA-KRNJEŠEVCI
www.aco.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;