BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Modularni sistemi za pretvaranje parkirališta u javne zelene površine

06.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Grad Milano planira da "vrati" ljude u centar grada i obezbedi još više prostora za pešake pretvarajući parking mesta u javne zelene površine, poznate i kao "parkleti". Projekat pod nazivom "Valet" podrazumeva postavljanje ekološki prihvatljivih, montažnih sistema od modularnih ploča napravljenih od recikliranih materijala i fotokatalitičkih elemenata. Cilj projekta je podstaknuti društvenu aktivnost - da ljudi više koriste javne prostore, da ulice postanu vrtovi, a prelazi novi trgovi. Razvio ga je milanski arhitektonski studio Vudafieri-Saverino Partners u saradnji sa PRR Architetti i Lorenzo Noeom.

Modularni sistem Valet

Modularni sistem "Valet" (Foto: Vudafieri-Saverino Partners)

Ovaj modularni sistem karakterišu fleksibilnost, brza ugradnja i niži troškovi postavljanja. Svaka montažna ploča biće neka vrsta "matične" koja se može opremiti različitim elementima. Shodno tome bi se mogao odabrati različiti urbani mobilijar i oprema i napravila konfiguracija po potrebi i urediti prostor, postavile tende, nameštaj i rasveta. Ploče će biti napravljene od laganog betona koji je odabran zbog prednosti odvoda, sadržaja recikliranih materijala i prozirnosti koja pomaže u suzbijanju efekta urbanog ostrva toplote.Ove ploče delo su italijanske multinacionalne građevinske kompanije Italcementi.

Modularni sistem Valet

Modularni sistem "Valet" (Foto: Vudafieri-Saverino Partners)

"Valet" omogućava pretvaranje čitavih kvartova u zelene lokacije koje su prijateljske, sigurne i obezbeđuju da se uživa u prijatnijem okruženju. Ovim projektom bi bio iskorišćen jedan deo parking prostora i to smanjenjem dela kolovoza kako bi se pomoglo kod regulisanja brzine automobila i stvorila zona mešovitog saobraćaja. Izmene su u cilju poboljšanja kvaliteta života ljudi.

Modularni sistem Valet

Modularni sistem "Valet" (Foto: Vudafieri-Saverino Partners)

Ulica Melzo u okrugu Porta Venezia biće prva na listi u kojoj će biti postavljen ovaj sistem. Parkirališta sa obe strane jednosmerne ulice biće zamenjena modularnim pločama koje će proširiti postojeće trotoare. Oni će biti opremljeni zelenim površinama kako bi ohrabrili prolaznike da se tu zaustave, druže i kupuju u obližnjim prodavnicama. Zbog novog ograničenja brzine vozila, područje će biti sigurnije i atraktivnije za pešake i bicikliste.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;