SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prve 3D štampane kuće u SAD-u

09.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Stanogradnja je poprimila novu dimenziju kada su se pojavile prve kuće izgrađene 3D štampačem. Jedan od revolucionarnih projekata ove vrste koji će obuhvatati stambene objekte različitih veličina, u rasponu od dvosobnih do četvorosobnih planiran je za Ostin u Teksasu. Ove prve 3D štampane kuće u SAD-u namenjene su onima sa "dubljim" džepom i koštaće od 450.000$.

Izgled prvih 3D kuća u SAD-u

Izgled prvih 3D kuća u SAD-u (Foto: Logan Architecture)

Za realizaciju projekta iza koga stoje BIG i 3Strands, zajedno sa Logan Architecture, zadužena je firma Icon. Ova kompanija je već pokrenula sličan projekat stambenog zbrinjavanja ali sa skroz drugačijim konceptom u Meksiku, gde je planirano da se grade 3D štampane kuće ali za razliku od SAD-a biće finansijski pristupačne.

Izgled prvih 3D kuća u SAD-u

Izgled prvih 3D kuća u SAD-u (Foto: Logan Architecture)

Ove 3D štampane kuće nisu u potpunosti 3D već imaju hibridnu konstrukciju. Prvi sprat je sagrađen 3D metodom štampanja pomoću Iconovog "Vulcan" štampača uobičajenom metodom istiskivanja cementne smese u slojevima i dogradnjom konstrukcije, nakon čega se dodaju vrata, prozori i sl. Za postizanje visoke energetske efikasnosti zaslužan je Iconov materijal koji je jači i dugotrajniji od tradiciD kuća onalnih građevinskih materijala. Međutim, drugi sprat je izrađen tradicionalnim metodama i uključuje drveni okvir.

Izgradnja 3D kuća sa hibridnom konstrukcijom

Izgradnja 3D kuća sa hibridnom konstrukcijom (Foto: Icon)

Tehnologija 3D štampe pruža sigurnije domove koji su projektovani da izdrže vatru, poplavu, vetar i druge prirodne katastrofe bolje od konvencionalno izgrađenih domova. Takođe se mogu sagraditi za nekoliko nedelja.

Izgradnja 3D kuće - hibridna konstrukcija

Izgradnja 3D kuće - hibridna konstrukcija (Foto: Icon)

Jedinstvene kuće koje su planirane za Ostin najnoviji su projekat stanogradnje koji koriste Iconov "Vulcan" sistem gradnje za pružanje održivih, elastičnih i lepih domova. Unutrašnjost ide od 92 do 185 kvadratnih metara i bazira se na otvorenom prostoru. Enterijer će biti moderano dizajniran sa materijalima od prirodnog drveta, metalnim elementima i oblogama i pločicama koje odražavaju lokalne trendove. Karakterisaće ih sistemi za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju visokih performansi. Ispred kuća će se nalaziti natkriven trem. Očekuje se da će prvi stanari u SAD-u biti useljeni već ovog leta.

Izgradnja 3D kuća sa hibridnom konstrukcijom

Izgradnja 3D kuća sa hibridnom konstrukcijom (Foto: Icon)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;