Prve 3D štampane kuće u SAD-u

09.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Stanogradnja je poprimila novu dimenziju kada su se pojavile prve kuće izgrađene 3D štampačem. Jedan od revolucionarnih projekata ove vrste koji će obuhvatati stambene objekte različitih veličina, u rasponu od dvosobnih do četvorosobnih planiran je za Ostin u Teksasu. Ove prve 3D štampane kuće u SAD-u namenjene su onima sa "dubljim" džepom i koštaće od 450.000$.

Izgled prvih 3D kuća u SAD-u

Izgled prvih 3D kuća u SAD-u (Foto: Logan Architecture)

Za realizaciju projekta iza koga stoje BIG i 3Strands, zajedno sa Logan Architecture, zadužena je firma Icon. Ova kompanija je već pokrenula sličan projekat stambenog zbrinjavanja ali sa skroz drugačijim konceptom u Meksiku, gde je planirano da se grade 3D štampane kuće ali za razliku od SAD-a biće finansijski pristupačne.

Izgled prvih 3D kuća u SAD-u

Izgled prvih 3D kuća u SAD-u (Foto: Logan Architecture)

Ove 3D štampane kuće nisu u potpunosti 3D već imaju hibridnu konstrukciju. Prvi sprat je sagrađen 3D metodom štampanja pomoću Iconovog "Vulcan" štampača uobičajenom metodom istiskivanja cementne smese u slojevima i dogradnjom konstrukcije, nakon čega se dodaju vrata, prozori i sl. Za postizanje visoke energetske efikasnosti zaslužan je Iconov materijal koji je jači i dugotrajniji od tradiciD kuća onalnih građevinskih materijala. Međutim, drugi sprat je izrađen tradicionalnim metodama i uključuje drveni okvir.

Izgradnja 3D kuća sa hibridnom konstrukcijom

Izgradnja 3D kuća sa hibridnom konstrukcijom (Foto: Icon)

Tehnologija 3D štampe pruža sigurnije domove koji su projektovani da izdrže vatru, poplavu, vetar i druge prirodne katastrofe bolje od konvencionalno izgrađenih domova. Takođe se mogu sagraditi za nekoliko nedelja.

Izgradnja 3D kuće - hibridna konstrukcija

Izgradnja 3D kuće - hibridna konstrukcija (Foto: Icon)

Jedinstvene kuće koje su planirane za Ostin najnoviji su projekat stanogradnje koji koriste Iconov "Vulcan" sistem gradnje za pružanje održivih, elastičnih i lepih domova. Unutrašnjost ide od 92 do 185 kvadratnih metara i bazira se na otvorenom prostoru. Enterijer će biti moderano dizajniran sa materijalima od prirodnog drveta, metalnim elementima i oblogama i pločicama koje odražavaju lokalne trendove. Karakterisaće ih sistemi za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju visokih performansi. Ispred kuća će se nalaziti natkriven trem. Očekuje se da će prvi stanari u SAD-u biti useljeni već ovog leta.

Izgradnja 3D kuća sa hibridnom konstrukcijom

Izgradnja 3D kuća sa hibridnom konstrukcijom (Foto: Icon)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...