INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Kule poput naslaganih kutija

18.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Veoma visoki uvijeni neboderi u planu su da zasijaju i dodaju obrise horizontu Toronta. u okviru "Gehry" projekta biće izgrađene dve kule, jedna visoka 289m a druga 262m. Obe će biti mešovite namene, s tim što će se u okviru jedne nalaziti stambene jedinice i hotel a u drugoj umetnička galerija i kampus za Univerzitet OCAD.

Gehry Project

"Gehry Project" (Foto: Frenka Gehry)

Projekat za ove kule odobren je još davne 2017. godine. Tada je predstavljeno sve detaljno vezano za sam dizajn i otkriveno da će uključivati rotirajuće podne ploče i fasadu od teksturiranog metala i stakla. Frank Gehry koji stoji iza rešenja rekao je da je cilj bio da kule budu jedinstvene ali da u neku ruku budu i "povezane" stvarajući dinamičan i neskavidašnji utisak koji će ostavljati na građane i posetioce. Zgrade sa atraktivnim fasadama reflektovaće svetlost i boje sa okolnih objekata i neba koje ih okružuje.

Gehry Project

"Gehry Project" (Foto: Frenk Gehry)

Revizija je rađena nekoliko puta. Prva je bila 2012. godine i ona je uključivala tri kule u rasponu visina od 80 do 85m, godinu dana nakon toga zadržan je broj ali se dizajn fasade promenio i dodata je "traka" koja ih je povezivala. Međutim, ni to nije ostalo kao konačno rešenje več je 2014. odlučeno da ipak budu samo dve kule ali dosta više u odnosu na prvobitan plan.

Gehry Project

"Gehry Project" (Foto: Frenk Gehry)

Ove kule bi trebale da postanu nova atrakcija u Torontu kao najznačanije arhitektonsko dostignuće Frenka Gehryja u ovom gradu u kom je rođen i za koji je posebno vezan. Ovaj čuveni arhitekta, dobitnik Pritzkerove nagrade, poznat po skulpturalnom pristupu projektovanju građevinskih objekata "srce je i duša projekta" po rečima glavnog izvršnog direktora Westdale Propertiesa Mitchella Cohena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;