INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekološka kuća od drveta, slame i plute

30.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Održiva kuća jednostavnog izgleda napravljena je od prirodnih materijala koji se mogu reciklirati - drvo, slama i pluta. U osnovi je montažna konstrukcija od drveta, za  izolaciju je korišćena slama i obloganje je urađeno od plute koja je i otporan ali i obnovljiv izolacioni materijal. Osmišljena je tako da ima minimalni uticaj na okolinu i uklapa se u prirodu i ruralno okruženje. Smeštena je u jednom malom gradu u Italiji i gleda na šumu. Projektovala ju je firma LCA Architetti.

Kuća nalik ambaru u Italiji

Kuća nalik ambaru u Italiji (Foto: Simone Bossi)

Cilj je bio da se stvori za okolinu prihvatljiva kuća koja će pomoći da se održi zdravo okruženje i da bude u skladu sa prirodom. Kuću je trebalo i vizuelno uklopiti u okolinu i to je učinjeno sa bojom fasade koja podseća na zemlju i obradiva polja. Rađena je po uzoru na ambare karakteristične za to područje, i to korišćenjem jednostavnih materijala. Shodno tome, forma i veličina kuće podsećaju na okolne kuće, a najviše na objekte starih ambara i štala.

Kuća nalik ambaru u Italiji

Kuća nalik ambaru u Italiji (Foto: Simone Bossi)

Kuća nije atraktivna po izgledu jer nema dopadljive dodatke i "ukrase", tačnije obložena je plutom koja joj obezbeđuje efikasnu toplotnu zaštitu i zajedno sa izolacijom od slame pomaže energetskoj efikasnosti objekta. Slama korišćena za izolaciju zgrade dobijena je od stabiljika pirinča koje su odbacili lokalni farmeri. Postavljeni su solarni paneli i vazdušna toplotna pumpa koji takođe doprinose uštedi energije.

Kuća nalik ambaru u Italiji

Kuća nalik ambaru u Italiji (Foto: Simone Bossi)

Veći deo prostorija nalazi se u prizemlju. Tu su smešteni: kuhinja, spavaća soba i radna soba, zajedno sa dva kupatila, vešerajom i dnevnim boravkom sa dvostruko visokim plafonima. Međusprat iznad prizemlja smešta malu teretanu, još jednu spavaću sobu, kupatilo i radnu sobu. Centralni deo čini dnevna soba koju karakteriše veliki zastakljeni zid koji upadljivo "narušava" oblogu od plute. Ovo je osmišljeno i projektovano kako bi se kuća uklopila u okolni krajolik i na neki način osiguralo stalno prisustvo prirode u svakodnevnom životu ukućana.

Kuća nalik ambaru u Italiji

Kuća nalik ambaru u Italiji (Foto: Simone Bossi)

Nameštaj je takođe od prirodnih materijala, korišćeno je hrastovo drvo, ali i keramika i kamen. Izuzetan nameštaj uključuje ugrađene ormare rađene po meri, obloge od mermera na nekim zidovima i duboko postavljene okvire vrata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;