Ekološka kuća od drveta, slame i plute

30.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Održiva kuća jednostavnog izgleda napravljena je od prirodnih materijala koji se mogu reciklirati - drvo, slama i pluta. U osnovi je montažna konstrukcija od drveta, za  izolaciju je korišćena slama i obloganje je urađeno od plute koja je i otporan ali i obnovljiv izolacioni materijal. Osmišljena je tako da ima minimalni uticaj na okolinu i uklapa se u prirodu i ruralno okruženje. Smeštena je u jednom malom gradu u Italiji i gleda na šumu. Projektovala ju je firma LCA Architetti.

Kuća nalik ambaru u Italiji

Kuća nalik ambaru u Italiji (Foto: Simone Bossi)

Cilj je bio da se stvori za okolinu prihvatljiva kuća koja će pomoći da se održi zdravo okruženje i da bude u skladu sa prirodom. Kuću je trebalo i vizuelno uklopiti u okolinu i to je učinjeno sa bojom fasade koja podseća na zemlju i obradiva polja. Rađena je po uzoru na ambare karakteristične za to područje, i to korišćenjem jednostavnih materijala. Shodno tome, forma i veličina kuće podsećaju na okolne kuće, a najviše na objekte starih ambara i štala.

Kuća nalik ambaru u Italiji

Kuća nalik ambaru u Italiji (Foto: Simone Bossi)

Kuća nije atraktivna po izgledu jer nema dopadljive dodatke i "ukrase", tačnije obložena je plutom koja joj obezbeđuje efikasnu toplotnu zaštitu i zajedno sa izolacijom od slame pomaže energetskoj efikasnosti objekta. Slama korišćena za izolaciju zgrade dobijena je od stabiljika pirinča koje su odbacili lokalni farmeri. Postavljeni su solarni paneli i vazdušna toplotna pumpa koji takođe doprinose uštedi energije.

Kuća nalik ambaru u Italiji

Kuća nalik ambaru u Italiji (Foto: Simone Bossi)

Veći deo prostorija nalazi se u prizemlju. Tu su smešteni: kuhinja, spavaća soba i radna soba, zajedno sa dva kupatila, vešerajom i dnevnim boravkom sa dvostruko visokim plafonima. Međusprat iznad prizemlja smešta malu teretanu, još jednu spavaću sobu, kupatilo i radnu sobu. Centralni deo čini dnevna soba koju karakteriše veliki zastakljeni zid koji upadljivo "narušava" oblogu od plute. Ovo je osmišljeno i projektovano kako bi se kuća uklopila u okolni krajolik i na neki način osiguralo stalno prisustvo prirode u svakodnevnom životu ukućana.

Kuća nalik ambaru u Italiji

Kuća nalik ambaru u Italiji (Foto: Simone Bossi)

Nameštaj je takođe od prirodnih materijala, korišćeno je hrastovo drvo, ali i keramika i kamen. Izuzetan nameštaj uključuje ugrađene ormare rađene po meri, obloge od mermera na nekim zidovima i duboko postavljene okvire vrata.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...