Energetska sertifikacija zgrada – ASHRAE pokreće Building EQ

14.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

ASHRAE je 17. decembra 2009. godine pokrenula Building Energy Quotient program – Building EQ, koji treba da podstakne građevinsku industriju da smanjuje potrošnju energije u zgradama.

Building EQ program pokrenut je u cilju informisanja vlasnika i izvođača, stanara i potencijalnih kupaca u vezi sa upotrebom energije u zgradama.      

Ideja je da se tržištu ponudi nešto slično kao što je etiketa za nutricionu vrednost hrane, ili potrošnja automobila u količini goriva po pređenom rastojanju.

Više informacija potražite na sajtu programa – www.buildingEQ.com

Uz ovo ide detaljna sertifikacija sa podacima o stvarnoj potrošnji energije, celokupnim zahtevima za energiju, o kvalitetu unutrašnjeg vazduha (IAQ), kao i druge informacije koje će pomoći vlasnicima da procene i smanje količinu energije potrebne u njihovim objektima.

Administraciju Programa vodiće Udruženje za grejanje, hlađenje i klimatizaciju iz SAD – ASHRAE.

– Informacija o potrošnji energije u zgradama je ključni prvi korak za pravljenje neophodnih promena i načina za njeno smanjenje – rekao je tim povodom Gordon Holness, predsednik ASHRAE, i dodao:

– Building EQ program pruža lako razumljivu skalu o potrošnji energije koja se može uporediti sa podacima o sličnim zgradama, po tipu i klimatskoj zoni u kojoj se nalaze. Istovremeno, pruža vlasnicima specifikaciju energetskih karakteristika objekta kako bi mogli da ih poboljšaju.

Holness dodaje i da slični programi već postoje u nekoliko država i gradova u SAD: Kalifornija, Vašington (država), Vašington (prestonica), Ostin (Teksas), ali i u Evropskoj uniji i Australiji.

Pilot-program će biti završen sredinom juna, a očekuje se da će Building EQ program biti u potpunosti funkcionalan do kraja 2010. godine.

Kroz pilot projekat, Building EQ program dozvoliće manja prilagođavanja i krajnje definisanje programa. Paralelno sa ovim, ASHRAE je razvio i sertifikacioni program za profesionalce koji izrađuju energetske modele zgrada.

Pilot-program Building EQ&

U pilot programu učestvuju vodeći vlasnici nekretnina u SAD, projektanti, investitori i vladine agencije:

  • Durst Organization – kompanija koja je vlasnik, upravnik i izvođač preko 800.000m2 poslovnog i stambenog prostora na Menhetnu, Njujork
  • U.S. General Services Administration – glavna agencija odgovorna za akviziciju i upravljanje federalnim zgradama, poseduje ili ima na lizingu 8.600 nekretnina i održava inventar na više od 33 miliona kvadratnih metara prostora za 1,1 milion zaposlenih u federalnoj službi
  • Tu su još i kompanije Wright Runstad and Co, Russell Development Co. i Ashforth Pacific, projektantski biro BNIM Architects, međunarodna kompanija iz oblasti nekretnina Hines, državne ustanove iz Mičigena i Detroita...

– Kako bismo nastavili da napredujemo u izgradnji zgrada sa odličnim energetskim karakteristikama, važno je da znamo kolika je tačno razlika između predviđenih i stvarnih karakteristika zgrade – kaže Don Winston, potpredsednik za tehničke operacije iz  Durst Organization, i zaključuje:

– Uključivanjem projektantskog i operativnog rejtinga u posmatranje objekta pomoći ćemo bolje razumevanje šta zaista ima, a šta nema efekta. Tako ćemo u budućnosti znati koje izbore da pravimo.

Building EQ program uključivaće  dva tipa ocene za sve vrste zgrada:

– As Designed
(procena) – biće formirana na osnovu komponenata iz specifikacije projektanata, tj. energetskog modela i simulacije

– In Operation
(stvarna/operativna potrošnja) – moći će da se dobije tek kada zgrada ima podatke o potrošnji od najmanje godinu dana (zasniva se na kombinaciji i načina na koji se upravlja objektom)

* Obe ocene važe i za postojeće zgrade.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...