Energetska sertifikacija zgrada – ASHRAE pokreće Building EQ

14.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

ASHRAE je 17. decembra 2009. godine pokrenula Building Energy Quotient program – Building EQ, koji treba da podstakne građevinsku industriju da smanjuje potrošnju energije u zgradama.

Building EQ program pokrenut je u cilju informisanja vlasnika i izvođača, stanara i potencijalnih kupaca u vezi sa upotrebom energije u zgradama.      

Ideja je da se tržištu ponudi nešto slično kao što je etiketa za nutricionu vrednost hrane, ili potrošnja automobila u količini goriva po pređenom rastojanju.

Više informacija potražite na sajtu programa – www.buildingEQ.com

Uz ovo ide detaljna sertifikacija sa podacima o stvarnoj potrošnji energije, celokupnim zahtevima za energiju, o kvalitetu unutrašnjeg vazduha (IAQ), kao i druge informacije koje će pomoći vlasnicima da procene i smanje količinu energije potrebne u njihovim objektima.

Administraciju Programa vodiće Udruženje za grejanje, hlađenje i klimatizaciju iz SAD – ASHRAE.

– Informacija o potrošnji energije u zgradama je ključni prvi korak za pravljenje neophodnih promena i načina za njeno smanjenje – rekao je tim povodom Gordon Holness, predsednik ASHRAE, i dodao:

– Building EQ program pruža lako razumljivu skalu o potrošnji energije koja se može uporediti sa podacima o sličnim zgradama, po tipu i klimatskoj zoni u kojoj se nalaze. Istovremeno, pruža vlasnicima specifikaciju energetskih karakteristika objekta kako bi mogli da ih poboljšaju.

Holness dodaje i da slični programi već postoje u nekoliko država i gradova u SAD: Kalifornija, Vašington (država), Vašington (prestonica), Ostin (Teksas), ali i u Evropskoj uniji i Australiji.

Pilot-program će biti završen sredinom juna, a očekuje se da će Building EQ program biti u potpunosti funkcionalan do kraja 2010. godine.

Kroz pilot projekat, Building EQ program dozvoliće manja prilagođavanja i krajnje definisanje programa. Paralelno sa ovim, ASHRAE je razvio i sertifikacioni program za profesionalce koji izrađuju energetske modele zgrada.

Pilot-program Building EQ&

U pilot programu učestvuju vodeći vlasnici nekretnina u SAD, projektanti, investitori i vladine agencije:

  • Durst Organization – kompanija koja je vlasnik, upravnik i izvođač preko 800.000m2 poslovnog i stambenog prostora na Menhetnu, Njujork
  • U.S. General Services Administration – glavna agencija odgovorna za akviziciju i upravljanje federalnim zgradama, poseduje ili ima na lizingu 8.600 nekretnina i održava inventar na više od 33 miliona kvadratnih metara prostora za 1,1 milion zaposlenih u federalnoj službi
  • Tu su još i kompanije Wright Runstad and Co, Russell Development Co. i Ashforth Pacific, projektantski biro BNIM Architects, međunarodna kompanija iz oblasti nekretnina Hines, državne ustanove iz Mičigena i Detroita...

– Kako bismo nastavili da napredujemo u izgradnji zgrada sa odličnim energetskim karakteristikama, važno je da znamo kolika je tačno razlika između predviđenih i stvarnih karakteristika zgrade – kaže Don Winston, potpredsednik za tehničke operacije iz  Durst Organization, i zaključuje:

– Uključivanjem projektantskog i operativnog rejtinga u posmatranje objekta pomoći ćemo bolje razumevanje šta zaista ima, a šta nema efekta. Tako ćemo u budućnosti znati koje izbore da pravimo.

Building EQ program uključivaće  dva tipa ocene za sve vrste zgrada:

– As Designed
(procena) – biće formirana na osnovu komponenata iz specifikacije projektanata, tj. energetskog modela i simulacije

– In Operation
(stvarna/operativna potrošnja) – moći će da se dobije tek kada zgrada ima podatke o potrošnji od najmanje godinu dana (zasniva se na kombinaciji i načina na koji se upravlja objektom)

* Obe ocene važe i za postojeće zgrade.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...