IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Saveti za grejanje - Ogrev budućnosti

11.01.2010. | Hausbau

Mnoge porodice kod grejanja razmišljaju o alternativama s obzirom da zavisnost od plina i ulja u budućnosti može samo da utiče na porast njihove cene. Drvo kao regenerativna sirovina za ogrev nameće se samo po sebi s obzirom da se uz pomoć drva greje na ekološki i komforan način.

Prošla hladna zima uzrokovala je sve veću potražnju za drvetom s obzirom da su mnoge porodice ugradnjom kamina u dnevne boravke želele da uštede na troškovima plina i lož ulja. U doba kada količina ugrađenih kamina i kaljevih peći sve više raste, raste i značenje te vrednost drveta kao sirovine za ogrev.

Za peći u sobama ono je neupitno najomiljenija sirovina. U prošlosti je drvo bilo odgovorno za isijavanje ugodne toplote, a danas sve više ponovo dobija na značenju kada se radi o grejanju stambenih prostorija.

Onaj ko iz kamina i kaljevih peći želi da dobije ugodan izvor toplote, u svakom slučaju treba da investira u proveren proizvod, jer se razlika između kamina iz prodavnice i onog proverenog proizvođača obično vidi tek kod prve primene. Dobri kamini i peći na raspolaganju imaju vrlo efikasan dotok vazduha koji osigurava izgaranje slabe emisije uz vrlo male količine upotrebljenog drveta.

Od nedavno može da se nabavi elektronsko upravljanje izgaranjem za kamine i peći koje podiže komfor i osigurava optimalno izgaranje (čime se smanjuje stepen emisije) što dovodi do povećanja pogonske i upotrebne sigurnosti jer se usled opasne situacije zbog na primer povratnog strujanja odvodnih plinova unutar prostorije na vreme detektuje i preusmerava. Pre odluke o kupovini treba se posavetovati sa dimnjačarom o uslovima priključivanja peći.

Cevanice za kamine i kaljeve peći

Uz drvo se itekako mogu smanjiti troškovi grejanja posebno ako čovek poseduje sopstvenu šumu ili prijatelje koji mu nakon seče besplatno poklone višak. To je posebno istaknuto ako je peć preko ugrađenog toplotnog izmenjivača na vodu priključena na sistem centralnog grejanja jer tada u prelaznim godišnjim dobima može da zagreje celo domaćinstvo.


U gornjem delu drvo izgara, ali gasovi ne izlaze kroz dimnjak, već u donjem ogrevnom prostoru pri višim temperaturama dodatno izgaraju i zagrevaju vodu za grejanje
Foto gore: kamin Walltherm

Takvi uređaji koji se priključuju na sistem centralnog grejanja u poslednje vreme se sve više prodaju. Najbolje vrste drveta za ogrev su bukva i hrast. Najlepši plamen daće jasen, dok se breza odlikuje jako ugodnim mirisom. Kao manje vredna vrsta drveta spominje se topola. Onaj ko nabavlja drvo za svoju peć u prodavnici, nema mogućnosti odabira prema vrsti.

Ostaje nada da se na temelju relativno visoke cene ipak radi o visokovrednim i za loženje spremnim cevanicama za ogrev. U pravilu može da se pali samo dobro osušeno drvo sa procentom vlage od maksimalno 20 %, a njen udeo lagano može da se izmeri uz pomoć jeftinog uređaja dostupnog u svakom većem trgovačkom centru.

Uobičajeno je pravilo da se posečeno drvo treba sušiti 2 godine na prozračnom i od kiše zaštićenom mestu. Vlažno drvo ne raspolaže samo znatno manjom ogrevnom moći, već sagoreva uz jako stvaranje čađi koje se taloži sa unutrašnje strane dimnjaka i može da dovede do njegovog opasnog zapaljenja.

Briketi: ugodno i sigurno

Drveni briketi postaju sve popularniji kao i peći koje ih koriste za svoj pogon. Oni se rade tako da se drvena piljevina poređa pod pritiskom te se uz pomoć potisnog creva ili usisnog sistema dovode iz rezervoara u peć. U zemljama Evrope briketi se obično isporučuju kamionima tj. cisternama. Količina pepela je zahvaljujući optimalnom sagorevanju minimalna i iz mnogih peći se automatski uklanja.

Eko bilans kod grejanja drvenim briketima vrlo je povoljan s obzirom da se tokom sagorevanja u atmosferu ispušta samo ona količina CO2 plina koju je živo drvo tokom svog života iskoristilo za svoj rast. S obzirom da proces proizvodnje takođe troši određenu energiju, briketi ipak nisu u potpunosti CO2 neutralni.

Velik nedostatak do sada je predstavljao nabavni trošak koji je uprkos padu cena i podsticajnim sredstvima uveliko premašivao onaj od plinskog grejanja; ipak za razliku od rasta cena plina i lož ulja tokom zadnjih godina, on je ostao isti. U novije vreme razvile su se peći na brikete sa priključkom na sistem centralnog grejanja koje krasi vidljivi plamen i lep dizajn kao komforna alternativa kaminskim pećima. Takve peći mogu da budu prava prostorna skulptura unutar dnevnog boravka, a prednost im je izostanak drvenih cepanica.

PEĆ NA DRVENE BRIKETE PEĆI NA CEPANICE

Ova peć nezavisna je od promena cena lož ulja i plina. Briketi se uglavnom isporučuju cisternama, a u međuvremenu je na tržištu osvanuo i prvi kondenzacioni kotao za drvene brikete.

Prednosti: Ekološki, CO2 neutralan sa regenerativnim izvorom energije od drvenih otpadaka. Cenovno stabilan zbog nezavisnosti od promena na tržištu lož ulja i plina.

Nedostaci: Uprkos državnim podsticajnim sredstvima u nekim zemljama, nabavni troškovi znatno premašuju one uljnih i plinskih kotlova.

Lože se drvenim otpacima ili cepanicama i pune se uglavnom ručno. Postoje i peći koje mogu da se kombinuju sa lož uljem, a prebacivanje ide automatski. Na taj način je osigurano grejanje i onda kada su vlasnici duže vreme odsutni iz kuće.

Prednosti: Ekološki i CO2 neutralne peći, a korišćenje drveta je u ovom slučaju puno jednostavnije i jeftinije.

Nedostaci: Prilično visoki troškovi obrade sirovine kao i čišćenja i odstranjivanja pepela. Uprkos državnim podsticajnim sredstvima u nekim državama, troškovi nabavke su relativno visoki. Potrebno je mesto za skladištenje cepanica. Zavisno od sistema gotovo je nemoguće sprečiti nastajanje fine prašine  tokom izgaranja.


Rasplinjač na drva – stara tehnika ponovo otkrivena

Na tržištu još uvek predstavljaju pravu egzotiku – kotlovi sa rasplinjačem na drva iako je princip funkcionisanja poznat decenijama. Kao sirovina ovde se koriste ugljovodonici nastali kao posledica gorenja drveta. Rasplinjači na drvo koristili su se vrlo učestalo nakon 2. svetskog rata, a tehnika je itekako s vremenom poboljšana za korišćenje i dovedena do savršenstva.

Pre je proces paljenja bio prilično dugačak, a na temelju dugogodišnjeg iskustva i upotrebe, današnji proces pod upravljanjem je mirkoprocesora i u potpunosti automatizovan. Posebno sofisticirane peći koriste lambda sondu unutar izduvne cevi poput automobila. Na taj način se elektronski upravlja procesom izgaranja i omogućava vrlo efikasan rad.

Kotlovi sa rasplinjačem na drvo pune se ostacima drveta ili sečenim drvetom. S obzirom da punjenje uobičajeno ide ručno, u kombinaciji sa uljnim rasplinjačem mogu da rade i kao konvencionalni grejaći kotlovi. Prebacivanje sledi automatski. Na taj način moguće je grejanje kuće i kada se potroši drveni ogrev ili kada su ukućani duže vreme odsutni iz kuće.

U međuvremenu su osmišljeni prvi kamini koji koriste kombinaciju drveta i plina. Sa dve komore za izgaranje plamen ovde stvara neobičnu sliku.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;