INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zeleni zid od recikliranih crepova za prirodno hlađenje

27.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Indijska arhitektonska kompanija Manoj Patel Design Studio osmislila je zeleni zid od ponovno upotrebljenih glinenih crepova. Ona je na kreativan način upotrebila korišćenje crepove od gline od kojih je napravila nešto nalik "vertikalnoj plantaži" koja služi za održavanje prijatne temperature, umesto sistema za klimatizaciju.

"Ridge Clay Roof Tile Plantation" (foto: Manoj Patel Design Studio)

Ovakve  kreativne plantaže od glinenih crepova najviše odgovaraju mestima sa toplom klimom jer glinena površina apsorbuje vodu iz biljaka, a kada vazduh dođe u dodir sa površinom, on oslobađa hladan vazduh u prostor i tako obezbeđuje osećaj prirodnog okruženja. Upotreba glinenih crepova u svrhu stvaranja plantaža na manjim prostorima i transformisanje u cilju povezivanja sa prirodom pruža relaksirajuće okruženje.

"Ridge Clay Roof Tile Plantation" (foto: Manoj Patel Design Studio)

Projekat pod nazivom "Ridge Clay Roof Tile Plantation" promoviše upotrebu lokalnih proizvoda od gline iz razloga što se u poslednje vreme sve više koriste saksije od plastike i metala, ali i da bi se ponovo upotrebili već korišćeni crepovi.

"Ridge Clay Roof Tile Plantation" (foto: Manoj Patel Design Studio)

Ovaj neobičan zeleni zid postavljen je sa spoljašnje strane terase jedne stambene jedinice u gradu Vadodara koji se nalazi u saveznoj državi Gudžarat u Indiji. Ovo je podneblje sa izuzetno toplom klimom i temperature su oko 38°C ali često prelaze i preko toga. Cilj postavljanja ovog zida baš na ovoj lokaciji bio je da se promoviše prirodno hlađenje, podstiče lokalna proizvodnja i unose dodir prirode u urbanu sredinu.  Pored zida, na terasi je postavljen i veštački travnjak.

"Ridge Clay Roof Tile Plantation" (foto: Manoj Patel Design Studio)

Proizvedeni od lokalnih majstora, glineni crepovi u obliku slova V su modifikovani uz dodatak malih žlebova kako bi se spojili. Crepovi se uz pomoć cementa pričvršćeni ručno za zid i raspoređeni po cik-cak obrascu. "Džepovi" stvoreni od dva crepa u obliku slova V postavljeni jedan preko drugog korišćeni su za držanje biljaka i svetiljki ali se mogu zatvoriti i biti u formi police na koju se mogu postaviti različite vrste predmeta. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;