IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Prvi kućni solarni pločnik napravljen od PET boca

13.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Solarni paneli nisu rezervisani samo za krovove, u to uverava mađarska kompanija Platio. Ova budimpeštanska tehnološka kompanija postavila je prvi solarni pločnik na prilazu u jedan stambeni objekat. Aasfaltirane površine apsorbuju sunčevo zračenje tokom celog dana, pa ovi solarni paneli po kojima može da se hoda koriste ovaj novi izvor čiste energije.

Prvi solarni pločnik na kućnom prilazu

Prvi kućni solarni pločnik napravljen od PET boca (foto: Platio)

Sistem se sastoji od pojedinačnih solarnih ploča koje se preklapaju. Svaka ova "ploča" napravljena je od 400 recikliranih PET plastičnih boca. Krajnji proizvod je trajniji od betona. Pločnik se može postavljati u veličinama od 10 do 30 metara kvadratnih i pogodan je za prilaze, terase, balkone i dvorišta.

Energija koju stvaraju Platio solarne ploče vraća se u električnu mrežu domaćinstva. Solarni pločnik od 20 kvadrata može pokriti godišnju potrošnju energije prosečnog domaćinstva.

Prvi solarni pločnik na kućnom prilazu

Prvi kućni solarni pločnik napravljen od PET boca (foto: Platio)

Cilj je bio napraviti ploče koji će zadovoljavati estetske kriterijume i lepo izgledati na prilazu a uz to i povećavati energetsku efikasnost kuće. Ove solarne ploče su dostupne u crnoj, crvenoj, plavoj i zelenoj boji. Ojačane staklene ploče štite solarne ćelije. One su protivklizne, pa ljudi mogu sigurno da hodajui po njima, a dizajnirane da mogu podneti težinu automobila. 

Stanari ovaj solarni pločnik mogu koristiti i za napajanje svojih električnih automobila. 

Prvi solarni pločnik na kućnom prilazu

Prvi kućni solarni pločnik napravljen od PET boca (foto: Platio)

Sistem solarnog pločnika može biti postavljen i na trgove, odakle se povezivanjem sa betonskom bazom na kojoj su postavljenje klupe mogu puniti mobilni uređaji. Pločnici mogu napajati i ulična svetla na pešačkim stazam tokom noći. 

Za razliku od solarnih panela montiranih na krovu, popločana područja s dobrim pristupom sunčevoj svetlosti imaju veći potencijal za proizvodnju energije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;