INFONET-468X60-BANNER

Solarni centar - Održivost u prvom planu

10.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Australijskoj kompaniji K20 Architecture povereno je projektovanje društveno-korisnog objekta u Bayswateru, predgrađu Melburna u državi Victoria. Firma je uradila impresivnu održivu zgradu koja koristi reciklirane materijale i napaja se solarnom energijom a takođe koristi i sisteme za prikupljanje kišnice.

Bayswater Early Years Hub

"Sunflower" (foto: Peter Bennetts)

Objekat "Bayswater Early Years Hub" ili poznatiji pod nazivom "Sunflower" izgrađen je 2019. godine i obuhvata površinu od 1.820 kvadratnih metara. Nalazi se u cetralnom delu između škole i kuglane. 

Zgrada je oblika dve spojene konstrukcije u obliku slova U i fasada je uglavnom od opeke napravljene u lokalnom postrojenju za otpad. Takođe sadrži recikliranu drvenu građu, drvo srušenih stabala i kamen iskopan na lokalnom nalazištu.

Bayswater Early Years Hub

"Sunflower" (foto: Peter Bennetts)

Glavno dvorište sadrži opremu za igru dece, a na raspolaganju su i sprave za vežbanje odraslih, kao i zaklonjena područja i mesta za sedenje i druženje. Unutrašnjost karakterišu zastakljeni zidovi i fasade sa ciljem maksimiziranja prirodne svetlosti koja ulazi u objekat.

Unutra se nalaze prostori za pružanje različitih usluga, kao što su npr. briga o deci ranog uzrasta (aktivno i pasivno učenje, eksperimentalno učenje i sl), zdravstvene usluge za trudnice i majke, tu se nalaze i kuhinja, kupatila i druge zajedničke prostorije.

Bayswater Early Years Hub

"Sunflower" (foto: Peter Bennetts)

Krov je prekriven solarnim panelima, koji su povezani u niz. Projektovano je da ovaj sistem radi izvan mreže tokom većeg dela godine, ali ima i mrežni priključak za koji se očekuje da će se koristiti oko dve nedelje u godini, u zavisnosti od vremenskih uslova. 

Pored toga, sistem za sakupljanje kišnice priključen je na rezervoare za vodu i koristi se za ispiranje toaleta, za pranje veša i navodnjavanje. Instalirani su i sistemi za praćenje korišćenja energije.

Bayswater Early Years Hub

"Sunflower" (foto: Peter Bennetts)

Iz kompanije K20 Architecture. rekli su da primena principa projektovanja pasivnih objekata, pristup prirodnoj svetlosti za unutrašnje prostorije i solarna kontrola, smanjuju oslanjanje na veštačko osvetljenje i klimatizaciju. Nizovi solarnih panela, prikupljanje kišnice i i drugi održivi elementi definišu zgradu. Ovaj projekat obezbeđuje ekonomsku održivost smanjenjem tekućih troškova i troškova održavanja, i ima krajnji cilj poboljšanje životnog ciklusa zgrade duže od 100 godina, kao i zdravlje i dobrobit cele zajednice.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;