Solarni centar - Održivost u prvom planu

10.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Australijskoj kompaniji K20 Architecture povereno je projektovanje društveno-korisnog objekta u Bayswateru, predgrađu Melburna u državi Victoria. Firma je uradila impresivnu održivu zgradu koja koristi reciklirane materijale i napaja se solarnom energijom a takođe koristi i sisteme za prikupljanje kišnice.

Bayswater Early Years Hub

"Sunflower" (foto: Peter Bennetts)

Objekat "Bayswater Early Years Hub" ili poznatiji pod nazivom "Sunflower" izgrađen je 2019. godine i obuhvata površinu od 1.820 kvadratnih metara. Nalazi se u cetralnom delu između škole i kuglane. 

Zgrada je oblika dve spojene konstrukcije u obliku slova U i fasada je uglavnom od opeke napravljene u lokalnom postrojenju za otpad. Takođe sadrži recikliranu drvenu građu, drvo srušenih stabala i kamen iskopan na lokalnom nalazištu.

Bayswater Early Years Hub

"Sunflower" (foto: Peter Bennetts)

Glavno dvorište sadrži opremu za igru dece, a na raspolaganju su i sprave za vežbanje odraslih, kao i zaklonjena područja i mesta za sedenje i druženje. Unutrašnjost karakterišu zastakljeni zidovi i fasade sa ciljem maksimiziranja prirodne svetlosti koja ulazi u objekat.

Unutra se nalaze prostori za pružanje različitih usluga, kao što su npr. briga o deci ranog uzrasta (aktivno i pasivno učenje, eksperimentalno učenje i sl), zdravstvene usluge za trudnice i majke, tu se nalaze i kuhinja, kupatila i druge zajedničke prostorije.

Bayswater Early Years Hub

"Sunflower" (foto: Peter Bennetts)

Krov je prekriven solarnim panelima, koji su povezani u niz. Projektovano je da ovaj sistem radi izvan mreže tokom većeg dela godine, ali ima i mrežni priključak za koji se očekuje da će se koristiti oko dve nedelje u godini, u zavisnosti od vremenskih uslova. 

Pored toga, sistem za sakupljanje kišnice priključen je na rezervoare za vodu i koristi se za ispiranje toaleta, za pranje veša i navodnjavanje. Instalirani su i sistemi za praćenje korišćenja energije.

Bayswater Early Years Hub

"Sunflower" (foto: Peter Bennetts)

Iz kompanije K20 Architecture. rekli su da primena principa projektovanja pasivnih objekata, pristup prirodnoj svetlosti za unutrašnje prostorije i solarna kontrola, smanjuju oslanjanje na veštačko osvetljenje i klimatizaciju. Nizovi solarnih panela, prikupljanje kišnice i i drugi održivi elementi definišu zgradu. Ovaj projekat obezbeđuje ekonomsku održivost smanjenjem tekućih troškova i troškova održavanja, i ima krajnji cilj poboljšanje životnog ciklusa zgrade duže od 100 godina, kao i zdravlje i dobrobit cele zajednice.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...