INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kada stepenice prolaze kroz fasadu

07.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kuću u Tokiju pod nazivom "Stairway House" karakteriše ogromno lažno stepenište koje prolazi kroz fasadu. Nalazi se u mirnom stambenom naselju Shinjuku koje je poznato po neonski osvetljenim zgradama, šarenim ulicama i živopisnom noćnom životu. Projekat za ovaj nesvakidašnji objekat uradio je studio Nendo. 

Stairway House

Stairway House (foto: Nendo)

Ovaj stambeni objekat prostire se na tri sprata i smešta tri generacije iste porodice. Zamenio je manju drvenu kuću koja se tu nalazila i koju su zaklonile okolne zgrade. Nendo je novu kuću sagradio na svetlijem mestu, u okviru severnog dela parcele, pazeći da se sačuva zrelo stablo persimona koje su posadili prethodni stanari.

Prizemlje je prilagođeno starijem bračnom paru u porodici, babi i dedi i njihovim mačkama, dok su gornja dva sprata kuće dobili mlađi par i njihovo dete.

Stairway House

Stairway House (foto: Nendo)

Kako bi se sprečilo da se dve strane ne osećaju izolovano u svojim dnevnim boravcima, studio je odlučio da postavi široko stepenište koje će spojiti nivoe kuće. Proteže se od vrta sa zadnje strane, kroz zastakljenu zadnju fasadu i desno do gornjeg sprata.

Deo stepenica koji se nalazi unutar kuće napravljen je od čelika, dok je deo koji izlazi napolje od betona. Ovo stepenište ne povezuje samo unutrašnjost sa dvorištem, niti jedno domaćinstvo sa drugim, već ima za cilj da kuću poveže sa okolinom i gradom. 

Stairway House

Stairway House (foto: Nendo)

Prostor za mačke i kupatilo skriveni su unutar konstrukcije. Samo stepenište može se koristiti za pristup višim spratovima kuće.

Spoljni deo stepenica, uključujući onaj u šljunkovitom vrtu, prekriven je nizom biljaka koje se nalaze u saksijama. Nendo je tu funkciju uključio kako bi stvorio osećaj staklenika. Stepenice služe i kao udobno, sunčano mesto gde se mačke odmaraju tokom dana. 

Stairway House

Stairway House (foto: Nendo)

Neki od zastakljenih panela koji čine fasadu se mogu pomerati kako bi unutar kuće ušao svež vazduh. 

Enterijer karakteriše umerenost koja je prisutna ne samo kod stepišta već i kod ostatka kuće, pa je većina nameštaja, poput trpezarijskog dela u kuhinji i radnog stola tamno crne boje (jet black). Visoke police za odlaganje stvari ugrađene su u bele zidove.  

Stairway House

Stairway House (foto: Nendo)

Prednja fasada kuće je takođe krajnje jednostavna, potpuno je bez prozora.

"Stairway House" nije jedini projekat koji stepenice stavlja u prvi plan. Prošle godine je Beta Ø Architects umetnula dramatičnu stepenastu kontrukciju u centralni deo kuće u Madridu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;