IZOLACIJA-468X60-BANNER

Lagani i fleksibilni solarni paneli primenljivi na svim objektima

15.08.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Australijski nacionalni pomorski muzej postavio je najveći krovni solarni panel u zemlji na svoj „Wharf 7 Heritage Centre“ u sidnejskoj luci Darling. Ovo je uspelo zahvaljujući Dr Zhengrong Shi-ju iz SunMan Energy-a koji je projektovao fleksibilne solarne panele bez stakla čijim korišćenjem zgrade koje su se ranije smatrale neprikladnim za solarne panele, sada mogu da koriste ovaj obnovljiv izvor energije.

Lagani i fleksibilni solarni paneli primenljivi na svim objektima

„eArche“ (foto: Australian National Maritime Museum)

Fleksibilni i lagani solarni paneli nazvani „eArche“, otvaraju sasvim novo tržište i rešavaju problem koje tradicionalna industrija solarnih panela do danas nije uspela da reši. Prostrane krovne površine na mnogim fabrikama, skladištima i sličnim zgradama mogu se činiti idealnim za solarne panele, međutim ovi lagani metalni krovovi uglavnom nemaju konstrukciju koja bi podržala težinu tradicionalnih solarnih panela. Ovaj problem imao je i Australijski nacionalni pomorski muzej koji je proveo godine tražeći održivo solarno rešenje za svoje zgrade, ali tradicionalne ploče jednostavno nisu bile opcija. Na kraju je muzej naišao na SunMan-ov „eArche“.

Lagani i fleksibilni solarni paneli primenljivi na svim objektima

„eArche“ (foto: Sunman, Energus)

„eArche“ je male težine, fleksibilan, visokih performansi i konkurentan što se tiče troškova pa je primenljiv na bilo koju zgradu. Svaki pojedinačni panel koji je postavljen na Muzej teži 5,5 kilograma, nema staklo, tanak je i fleksibilan. Iako je lakši za oko 70 odsto ima istu snagu kao i konvencionalni paneli. Solarna instalacija od 235 kilovata sa 812 panela omogućila je Muzeju da nadoknadi gotovo 25 odsto potrošnje električne energije.

Lagani i fleksibilni solarni paneli primenljivi na svim objektima

„eArche“  (foto: Australian National Maritime Museum, ARENA)

Dr Shi je poznat u svetu solarne industrije. Postao je prvi soalrni milijarder i dobio nadimak „Kralj Sunca“. Međutim, ubrzo nakon toga mu je posao propao ali on nije odustajao već je pokrenuo dva nova preduzeća - SunMan Energy u Kini i Energus u Australiji, i na kraju razvio svoj jedinstveni, lagani, fleksibilni „eArche“ solarni panel bez stakla.

Lagani i fleksibilni solarni paneli primenljivi na svim objektima

„eArche“ (foto: Australian National Maritime Museum)

Panel „eArche“ svoju prilagodljivost postiže zahvaljujući eliminaciji stakla u korist silikonske solarne ćelije koja se može primeniti na različitim podlogama, a debljine je do 2mm. Paneli su u standardnim konfiguracijama od 60 do 100 ćelija po listu, ali se mogu tako oblikovati da odgovaraju specifičnim aplikacijama. U zavisnosti od dizajna, broja ćelija i podloge i okvira, ovi paneli teže od impresivnih 2,4kg do oko 8,2kg.

Kada se poredi sa tradicionalnim staklenim solarnim panelima sličnim izlazima, mogu težiti 20kg ili više. Uz to se „eArche“ može učiniti poluprovidnim.

;

Darren Miller, direktor Australijske agencije za obnovljivu energiju rekao je da je ova solarna tehnologija, koju je stvorio SunMan, inovativna i svestrana alternativa koja može pomoći mnogim zgradama da pređu na obnovljive izvore energije. Ova tehnologija i paneli omogućiće solarnu instalaciju na zakrivljenim površinama ili objektima koji pripadaju kulturnoj baštini.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER
SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;