INFONET-468X60-BANNER

Aerogel za bolje i jeftinije solarne kolektore

05.07.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Solarni kolektori su uređaji koji prikupljaju sunčevu energiju i dalje je koriste npr. za grejanje domova. Sa ovim u vezi tim sa MIT-a je najavio razvoj novog materijala koji bi ih učinio jeftinijim i efikasnijim nego što su sada.

Solarni kolektori često uključuju niz reflektora koji fokusiraju sunčevu svetlost na jedan centralni uređaj za prikupljanje. Taj uređaj uključuje stakleni panel koji je iznad tamnog materijala i apsorbuje toplotu, a između kojih se nalazi vakuumski prostor. Takve postavke mogu biti skupe i složene, a pored toga i veći deo prikupljene toplote jednostavno izlazi iz staklenog panela. Imajući ovo u vidu, tim sa MIT-a je razvio aerogel na bazi silike koji je zamenio staklo.

Aerogel za bolje i jeftinije solarne kolektore

Testiranje na krovu MIT-a (foto: Lin Zhao)

Materijal je dovoljno providan da propušta mnogo sunčeve svetlosti, ali ima i dovoljno visoku izolacionu sposobnost da zadrži toplotu unutra. Kolektor u koji je bio ugrađen aerogel je testiran na krovu MIT-a pri spoljnim zimskim temperaturama ispod 0°C. Rezultat je pokazao da je materijal koji apsorbuje toplotu unutar njega mogao da održava temperaturu od 200°C.

Ovaj materijal se sastoji od elemenata kojih ima u izobilju i koji su jeftini. Aerogel je prvobitno u tečnom stanju nakon čega se brzo suši. Ono što ostaje je materijal koji je uglavnom sačinjen od vazduha i koji ima veoma male prostore između zrnaca silike zbog procesa brzog sušenja. Ova osobina ga čini mnogo transparentnijim od ostalih izolacionih aerogelova sa brzinom prenosa svetlosti od preko 95 procenata. Ranije razvijeni aerogelovi su imali sposobnost prenosa oko 70 procenata.

Aerogel za bolje i jeftinije solarne kolektore

Uzorak aerogela sa paralelnim laserskim snopovima koji prolaze kroz njega da bi bio vidljiv za fotografisanje (foto: Lin Zhao)

Shodno navedenom tim se nada da će se tehnologija dalje razvijati i da će se solarni kolektori koji sadrže aerogel koristiti za zagrevanje vode u cevima. Pre ovoga potrebno je smanjiti troškove procesa sušenja jer je trenutno potreban specijalizovani uređaj poznat kao kritični sušač, koji nije pogodan za komercijalnu proizvodnju kolektora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;