Održiva stanogradnja od bambusa

03.07.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Nekada je u Maleziji glavni materijal za gradnju bio bambus. Ovaj održivi materijal su zbog njegove niske prirodne otpornosti na štetočine i truljenje, potisnuli čelik, opeka i beton koji su zauzeli njegovo mesto i sve su više u upotrebi u građevinasrtvu u ovoj azijskoj zemlji. Međutim, iz arhitektonske firme Eleena Jamil Architect veruju da se ovaj građevinski materijal može vratiti u upotrebu i parirati veoma dobro modernim materijalima. Arhitekte su saglasne po pitanju da je pravilno tretiran i konzerviran bambus dovoljno jak i elastičan da se može koristiti kao dugoročni građevinski materijal.

Održiva stanogradnja od bambusa

„Bamboo Terrace Homes“ (foto: Eleena Jamil Architect)

Da bi dokazali da je bambus održiv za dugoročne građevinske projekte, arhitekte su projektovale „Bamboo Terrace Homes“. Ovaj ekološki prihvatljiv projekat tiče se masovne savremene stanogradnje za koju bi se pretežno koristio lokalni bambus. Ovo rešenje bi moglo da bude primenjivo kako u gradskim tako i prigradskim područjima.

Održiva stanogradnja od bambusa

„Bamboo Terrace Homes“ (foto: Eleena Jamil Architect)

Predlog objekta je urađen po uzoru na tipične terasaste kuće široke oko 6,7 metara koje se nalaze širom Malezije. Glavna konstrukcija bi bila od obrađenog bambusa, dok bi se za kupatilo koristili betonski elementi zbog vlage.

Održiva stanogradnja od bambusa

„Bamboo Terrace Homes“ (foto: Eleena Jamil Architect)

Okvir bi činila montažna bambusova kontrukcija koja bi se masovno proizvodila i bila pakovana tako da smanjuje troškove i uticaj na okolinu. Stubovi od bambusa bi se koristili kao podrška stabilnosti podovima i krovu koji bi takođe bili od bambusa, dok bi unutrašnji i spoljni zidovi bili napravljeni od laganih kompozitnih ploča od bambusa.

Održiva stanogradnja od bambusa

„Bamboo Terrace Homes“ (foto: Eleena Jamil Architect)

„Bamboo Terrace Homes“ bi imao niže troškove izgradnje i mali ugljični otisak u odnosu na standardne kuće sa terasama. Svaka savremena kuća bi imala unutrašnje dvorište, balkone i otvoreni raspored prostorija kako bi se povećala fleksibilnost u unutrašnjosti. Prirodna svetlost i ventilacija bi u zatvoreni prostor dopirali kroz velike zastakljene otvore, dok bi velike nadstrešnice i balkoni smanjili dopiranje toplote i zagrevanje.

Projekat je tek u konceptualnoj fazi, ali se iz kompanije nadaju da će ovaj predlog da inspiriše projektante i lokalnu vladu da usvoje bambus kao održivi građevinski materijal.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...