PRIJAVA-468X60-BANNER

Najviša zgrada na svetu od transportnih kontejnera

03.07.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Odobreno je da u Londonu krene sa izgradnjom devetospratni poslovni objekat od transportnih kontejnera. Shodno planiranoj visini, kada ova zgrada bude bila izgrađena, postaće najviša na svetu napravljena po ovom sistemu modularne gradnje. Biće visoka 26 metara plus deo za lift koji će malo preteći iznad.

Projekat će realizovati kompanija Patalab Architecture koja se odlučila za transportne kontejnere iz praktičnih i estetskih razloga. Kako kaže osnivač ove kompanije Uwe Schmidt-Hess, izgradnja je ekonomična iz razloga što se koriste već korišćeni kontejneri a i vreme potrebno da se izrade moduli van lokacije znatno je kraće i isplativije nego da se sve to radi na samoj lokaciji.

Najviša zgrada na svetu od transportnih kontejnera

Najviša zgrada na svetu od transportnih kontejnera (foto: Patalab Architecture)

Zgradu će činiti čelični okvir koji će dati samoj konstrukciji potporu i u okviru koje će biti naslagani transportni kontejneri. Sa spoljašnje strane se kontejneri neće videti jer će u potpunosti biti pokriveni. Na strani koja gleda ka ulici nalaziće se terase od staklenih panela. Unutar zgrade će kontejneri biti izrezani kako bi se stvorili otvoreni poslovni prostori. Svaki sprat će imati hodnike obložene valovitim metalom koji će biti obojeni u one koje koriste firme za farbanje transportnih kontejnera.

Iz ove kompanije veruju da će ovakav projekat unaprediti modularnu gradnju i da će se u većoj meri koristiti transportni kontejneri, umesto što se koriste kao privremena skladišta za stalne konstrukcije. Ovo je tek početak zato što je ovakva gradnja veoma isplativa.

Najviša zgrada na svetu od transportnih kontejnera

Najviša zgrada na svetu od transportnih kontejnera (foto: Patalab Architecture)

Jedan od uslova dobijanja saglasnosti za gradnju jeste i da zgrada mora da zadovolji standard održivosti BREEAM. Da bi se to postiglo, pored toga što će se koristiti već korišćeni kontejneri pa je u pitanju reciklaža, zgrada će imati i solarne panele na krovu.

Transportni kontejneri se sve više koriste u gradnji. Prošle godine Kengo Kuma napravio je drive-through za Starbucks na Tajvanu, dok je Julius Taminiau stvorio prostor za startapove u Amsterdamu. Zatim, tu su informativni pult ili portirnica u okviru Cambridge University college kao i garaža za parkiranje u Ohaju.

Najviša zgrada na svetu od transportnih kontejnera

Najviša zgrada na svetu od transportnih kontejnera (foto: Patalab Architecture)

Ukoliko se projekat realizuje po planu, prestići će po visini „Freitag Store“ u Cirihu koja je trenutno najviša zgrada na svetu od transportnih kontejnera.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;