INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najbolje biciklističke staze

20.06.2019. | Gradjevinarstvo.rs

„Bicycle Architecture Biennale“ je festival koji se održava jednom godišnje i koji istražuje kako se dizajn i arhitektura mogu iskoristiti u cilju projektovanja privlačnih staza za bicikle. U nastavku će biti prikazani neki od najinteresantnijih projekata među kojima biciklistička staza sa impresivno postavljenim mostovima, staza sa uzvišenjima i najveća garaža za bicikle na svetu.

Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuje ukupno 15 projekata koji su odabrani širom sveta kako bi pokazali prednosti korišćenja bicikala, što uključuje promovisanje zdravog načina života, čistiju sredinu i ekonomske koristi. Od ukupnog broja, 11 projekata je završeno dok je za ostalih četiri urađen predlog.

Biciklistička staza „Xiamen“

Biciklistička staza „Xiamen“ (foto: BYCS)

Među impresivnijim projektima je i završena biciklistička staza „Xiamen“, koja omogućava biciklistima da se slobodno kreću duž 8km zatvorene staze iznad gradskih ulica. Spajajući pet velikih stambenih područja i tri poslovna centra, biciklistička staza „Xiamen“ je prva viseća biciklistička staza u Kini i najduža biciklistička staza u vazduhu na svetu.

Biciklistička staza „Cycling Through Water“

Biciklistička staza „Cycling Through Water“ (foto: BYCS)

Takođe privlačna i maštovita je i biciklistička staza „Cycling Through Water“ koja svojim delom od 200 metara prolazi kroz ribnjak i deo je rute u Limbergu u Belgiji. Betonska staza koja izgleda kao da je potopljena je uronjena i površina vode dolazi do nivoa pogleda biciklista sa obe strane.

Najveća biciklistička garaža na svetu

Najveća biciklistička garaža na svetu (foto: BYCS)

Ne manje impresivan ali svakako praktičniji jeste projekat trospratne garaže za bicikle na centralnoj stanici Utreht koji je uradila firma Ector Hoogstad Architecten. Ovu najveću biciklističku garažu na svetu sa prostorom za više od 12.000 bicikala karakterišu blago kose rampe koje povezuju različite nivoe.

Biciklistička staza „Cycling through the trees

Biciklistička staza „Cycling through the trees" (foto: BYCS)

Ostali zanimljivi projekti su: „Cycling through the trees" - betonska staza duga 700 metara koja prolazi kroz zelene predele Belgije i „Melkwegbridge“ - biciklistička staza sa mostom koji povezuje dve strane Purmerenda u Holandiji.

Biciklistička staza „Melkwegbridge“

Biciklistička staza „Melkwegbridge“ (foto: BYCS)

Ovogodišnji „Bicycle Architecture Biennale“ lansiran je u Amsterdamu ovog meseca i predviđeno je da ima međunarodnu turneju, sa planiranim posetama u Oslu, Rimu i Gentu. Predstavljanjem ovih najinteresantnijih i najboljih rešenja cilj je da se ljudi inspirišu da razmišljaju na drugačiji način i da gradovi usvoje biciklizam kao sredstvo za ekološki prihvatljiviji transport.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;