Thermeleon - crep sa MIT-a koji menja boju zavisno od temperature

14.12.2009. | MIT

Često smo pisali o zelenim krovovima i njihovom pozitivnom uticaju na klimatske uslove u objektu, ili o SRI (Solar Reflectance Index - pogledati na linku ispod), indeksu koji definiše refleksiju krovnog pokrivača i pomaže da odredimo najbolje proizvode za krov, ali tehnologija ide dalje. Upoznajte Thermeleon

Krovovi su, pored asfalta, najveći krivci za pojavu vrelih ostrva (heat islands) u naseljenim mestima. Tim mladih diplomaca sa MIT univerziteta razvija još jedno rešenje koje krovove može učiniti boljim prema životnoj sredini. Njihova ideja je da naprave nov građevinski proizvod - crep za pokrivanje koji menja boju u zavisnosti od temperature.

Na vrelom letnjem suncu crep postaje beo, a kako temperatura na površini krova pada tako crep dobija sve tamniju boju, sve do sasvim crne. Na taj način, kada je toplo, krov će reflektovati, a kada je hladno, apsorbovati sunčevi zračenje.

Tehnološko rešenje zasniva se na upotrebi uobičajenog polimera veoma često u industriji koji je smešten između crnog donjeg sloja i providnog plastičnog gornjeg. Kada je temperatura niska, polimer miruje i crna boja donjeg sloja vidi se na gornjoj površini kroz plastičnu zaštitu.

Kako temperatura raste, tako polimer počinje da isparava i da se kondenzuje na gornjem sloju od plastike. Tako kondenzovan polimer stvara sloj fine pare koja reflektuje sunčevo zračenje i čini da crep postaje beo.

Tim sa MIT univerziteta koji sebe i svoj crep naziva Thermeleon (uz opasku da se rimuje sa kameleon), stvorio je ovaj crep u cilju učešća na takmičenju Stvaranje i dizajn inženjerskih materijala - MADMAC (Making and Designing Materials Engineering Contest) koje je održano u oktobru 2009. godine. Tim je ovim izumom pobedio i osvojio prvu nagradu u iznosu od 5.000 dolara.

Crep Thermeleon još uvek mora da prođe testove izdržljivosti, komercijalizacije i procesa proizvodnje. Tek nakon toga moći će da potraži investitore za ulaganje u proizvodnju.

Srodni linkovi/tekstovi sa ovog sajta:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...
Snezana 07.07.2021.
Moje postovanje. Imam kucu kominovanu naboj...