Thermeleon - crep sa MIT-a koji menja boju zavisno od temperature

14.12.2009. | MIT

Često smo pisali o zelenim krovovima i njihovom pozitivnom uticaju na klimatske uslove u objektu, ili o SRI (Solar Reflectance Index - pogledati na linku ispod), indeksu koji definiše refleksiju krovnog pokrivača i pomaže da odredimo najbolje proizvode za krov, ali tehnologija ide dalje. Upoznajte Thermeleon

Krovovi su, pored asfalta, najveći krivci za pojavu vrelih ostrva (heat islands) u naseljenim mestima. Tim mladih diplomaca sa MIT univerziteta razvija još jedno rešenje koje krovove može učiniti boljim prema životnoj sredini. Njihova ideja je da naprave nov građevinski proizvod - crep za pokrivanje koji menja boju u zavisnosti od temperature.

Na vrelom letnjem suncu crep postaje beo, a kako temperatura na površini krova pada tako crep dobija sve tamniju boju, sve do sasvim crne. Na taj način, kada je toplo, krov će reflektovati, a kada je hladno, apsorbovati sunčevi zračenje.

Tehnološko rešenje zasniva se na upotrebi uobičajenog polimera veoma često u industriji koji je smešten između crnog donjeg sloja i providnog plastičnog gornjeg. Kada je temperatura niska, polimer miruje i crna boja donjeg sloja vidi se na gornjoj površini kroz plastičnu zaštitu.

Kako temperatura raste, tako polimer počinje da isparava i da se kondenzuje na gornjem sloju od plastike. Tako kondenzovan polimer stvara sloj fine pare koja reflektuje sunčevo zračenje i čini da crep postaje beo.

Tim sa MIT univerziteta koji sebe i svoj crep naziva Thermeleon (uz opasku da se rimuje sa kameleon), stvorio je ovaj crep u cilju učešća na takmičenju Stvaranje i dizajn inženjerskih materijala - MADMAC (Making and Designing Materials Engineering Contest) koje je održano u oktobru 2009. godine. Tim je ovim izumom pobedio i osvojio prvu nagradu u iznosu od 5.000 dolara.

Crep Thermeleon još uvek mora da prođe testove izdržljivosti, komercijalizacije i procesa proizvodnje. Tek nakon toga moći će da potraži investitore za ulaganje u proizvodnju.

Srodni linkovi/tekstovi sa ovog sajta:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 26.10.2021.
Samo da ne bude ko cvetni trg ili plato kod...
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...