INFONET-468X60-BANNER

Zavese za prečišćavanje vazduha

26.02.2019. | Ben Coxworth | New Atlas

Svi znamo da sobne biljke pomažu u prečišćavanju vazduha u kući. Međutim, ukoliko niste talentovani za uzgajanje biljaka ili prosto nemate vremena da se time bavite, u pomoć stiže Ikea sa svojim novim zavesama za koje se tvrdi da čiste vazduh unutar prostorija, koristeći proces sličan onom koji se događa u biljkama.

Zavese za prečišćavanje vazduha

„Gunrid“ (foto: Ikea)

„Gunrid“ su zavese izrađene od konvencionalne tkanine koja je podvrgnuta površinskoj obradi i obložena mineralnim slojem fotokatalizatora. Na pitanje kakvi su to minerali u pitanju i šta je to zapravo, iz kompanije Ikea još nisu spremni da otkriju. Sa tim u vezi, pretpostavlja se da je u pitanju titanijum dioksid, koji je ranije korišćen u tekstilu za prečišćavanje vazduha.

Zavese za prečišćavanje vazduha

„Gunrid“ (foto: Ikea)

U svakom slučaju, kada je materijal izložen unutrašnjem ili spoljašnjem svetlu, on navodno reaguje razbijajući zagađivače kao što je formaldehid, koji je prisutan u okolnom vazduhu. Trenutno nema reči o tome koliko je premaz efikasan, iako se kaže da je proces „sličan fotosintezi koja se odvija u prirodi".

Zavese za prečišćavanje vazduha

„Gunrid“ (foto: Ikea)

Zavese bi u pordaji trebalo da budu sledeće godine ali cena nije objavljena.

Zavese za prečišćavanje vazduha

„Gunrid“ (foto: Ikea)

„Osim što će omogućiti da se udiše čistiji vazduh kod kuće, nadamo se da će „Gunrid“ povećati svest ljudi o zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru, podstičući promene u ponašanju koje doprinose da svet postane mesto sa čistijim vazduhom", kaže Lena Pripp-Kovac, Ikein šef za održivost. „„Gunrid“ je prvi proizvod koji koristi ovu tehnologiju koja će daljim razvojem omogućiti da se primeni i na drugim vrstama tekstila."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;