INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zavese za prečišćavanje vazduha

26.02.2019. | Ben Coxworth | New Atlas

Svi znamo da sobne biljke pomažu u prečišćavanju vazduha u kući. Međutim, ukoliko niste talentovani za uzgajanje biljaka ili prosto nemate vremena da se time bavite, u pomoć stiže Ikea sa svojim novim zavesama za koje se tvrdi da čiste vazduh unutar prostorija, koristeći proces sličan onom koji se događa u biljkama.

Zavese za prečišćavanje vazduha

„Gunrid“ (foto: Ikea)

„Gunrid“ su zavese izrađene od konvencionalne tkanine koja je podvrgnuta površinskoj obradi i obložena mineralnim slojem fotokatalizatora. Na pitanje kakvi su to minerali u pitanju i šta je to zapravo, iz kompanije Ikea još nisu spremni da otkriju. Sa tim u vezi, pretpostavlja se da je u pitanju titanijum dioksid, koji je ranije korišćen u tekstilu za prečišćavanje vazduha.

Zavese za prečišćavanje vazduha

„Gunrid“ (foto: Ikea)

U svakom slučaju, kada je materijal izložen unutrašnjem ili spoljašnjem svetlu, on navodno reaguje razbijajući zagađivače kao što je formaldehid, koji je prisutan u okolnom vazduhu. Trenutno nema reči o tome koliko je premaz efikasan, iako se kaže da je proces „sličan fotosintezi koja se odvija u prirodi".

Zavese za prečišćavanje vazduha

„Gunrid“ (foto: Ikea)

Zavese bi u pordaji trebalo da budu sledeće godine ali cena nije objavljena.

Zavese za prečišćavanje vazduha

„Gunrid“ (foto: Ikea)

„Osim što će omogućiti da se udiše čistiji vazduh kod kuće, nadamo se da će „Gunrid“ povećati svest ljudi o zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru, podstičući promene u ponašanju koje doprinose da svet postane mesto sa čistijim vazduhom", kaže Lena Pripp-Kovac, Ikein šef za održivost. „„Gunrid“ je prvi proizvod koji koristi ovu tehnologiju koja će daljim razvojem omogućiti da se primeni i na drugim vrstama tekstila."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;