IZOLACIJA-468X60-BANNER

Stanovi unutar mosta

17.10.2018. | Tom Ravenscroft | Dezeen

Švedski studio Urban Nouveau nudi alternativu rušenju mosta iz 1920-ih godina u Stokholmu, tako što će ga transformisati dodavajući mu stanove i linearni park.

Urban Nouveau je uradio projekat kao odgovor na planove opštine Lidingöa da sruši most Gamla Lidingöbron, koji povezuje švedsku prestonicu sa ostrvom Lidingö. Projekat podrazumeva zamenu postojećeg mosta sa modernom konstrukcijom.

Novo rešenje za Gamla Lidingöbron

Novo rešenje za Gamla Lidingöbron (foto: Dezeen)

Urban Nouveau predlaže pretvaranje palube postojećeg mosta u linijski park i izgradnju 50 stanova ispod, unutar čelične konstrukcije.

Studio je izračunao da će prodaja kuća platiti obnavljanje mosta i njegovo pretvaranje u „moderan javni park".

Gamla Lidingöbron

Gamla Lidingöbron (foto: Dezeen)

„Predlog je 100% ozbiljan", rekla je Sara Gersransson, izvršna direktorka Urban Nouveau. „Rešava sve infrastrukturne, tehničke, ekološke i ekonomske zahteve. To je potpuno izvodljiva alternativa generičkom mostu koji je Opština odlučila da gradi."

Gamla Lidingöbron je železnički i pešački most preko vodotoka na severu Stokholma koji je izgrađen 1925. godine.

Gamla Lidingöbron

Gamla Lidingöbron (foto: Dezeen)

Lokalna opština planira da počne izgradnju novog mosta 2019. godine, sa planiranim završetkom u 2021. godini. Most Gamla Lidingöbron biće uništen nakon što novi most postane funkcionalan 2022. godine.

„Gamla Lidingöbron je jedinstven i njegova kulturna istorijska vrednost se vremenom povećava", rekla je Gersransson. „Bolje je popraviti postojeću konstrukciju nego napraviti tone otpada rušenjem. Most predstavlja važan simbol za Stokholm."

Novo rešenje za Gamla Lidingöbron

Novo rešenje za Gamla Lidingöbron (foto: Dezeen)

U cilju finansiranja, jačanja i obnavljanja postojećeg mosta, Urban Nouveau predlaže izgradnju 50 stanova unutar čelične konstrukcije. Postavljeni duž mosta, stanovi bi imali staklene fasade sa obe strane i dvostruko visoke plafone. Svakom stanu bi moglo da se pristupi privatnim liftom i stepenicama. „Umesto konzervacije, ovaj projekat se odnosi na obnavljanje i razvoj istorijske konstrukcije kao način da se spasi od rušenja", dodala je Gersransson.

Novo rešenje za Gamla Lidingöbron

Novo rešenje za Gamla Lidingöbron (foto: Dezeen)

Urban Nouveau je pokrenuo peticiju sa ciljem spašavanja mosta.

„Posle objavljivanja našeg predloga u lokalnim medijima primili smo uglavnom pozitivne komentare lokalne zajednice, započela je javna rasprava, a uz globalnu podršku ćemo i realizovati ovaj projekat“, zaključila je Gersransson.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;