Putevi od reciklirane plastike u Indiji

17.07.2018. | Milan Zlatanović | Energetski portal

Indijski profesor hemije Dr Radžagopalan Vasudevan u januaru ove godine dobio je nagradu najvišeg ranga „Padma Šri“ za svoje neverovatno istraživanje o ponovnoj upotrebi plastike.

Ideju je dobio tokom svoje radionice na koledžu inženjerstva još 2001. godine. Uznemiren inicijativama da se plastika zabrani, misleći da je ona veoma vredna za siromašne slojeve, hteo je da pronađe rešenje ovog rastućeg ekološkog problema. „Zabranite plastiku i videćete da će to veoma uticati na kvalitet života porodica sa niskim prihodom. Ali, ako plastiku zakopamo ona će završiti u našoj životnoj sredini kad tad.“ Zbog toga, on je otpočeo niz eksperimenata u svojoj radionici kako bi otkrio novi način odlaganja ove vrste otpada.

Ilustracija 1. (preuzeto sa www.pixabay.com)

U svom tečnom stanju, otkrio je, plastika je imala odlike odličnog vezivnog sredstva, slično materijalu bitumenu, crnoj supstanci nalik na katran koja se koristi sa šljunkom kako bi se napravili putevi. Kada je pomešao istopljenu plastiku sa bitumenom i šljunkom, otkrio je da plastika zaista veoma brzo vezuje ova dva materijala zajedno. Ova modifikovana mešavina unapredila je kvalitet puta i učinila ga je dugotrajnijim i izdržljivijim. Dodavanje plastike je takođe sprečilo i nastanak rupa na putu jer plastika sprečava kišu i vlagu da se uvuku u put i tako ga vremenom oštete.

Dr Vasudevan i njegov tim koriste različite vrste plastike, onu od flaša i plastiku za jednokratnu upotrebu tanju od 50 mikrona, ubace ih u mašinu koja plastiku razloži na sitne komade a potom se plastika ugrađuje u put. Asfalt se zagreje na 170 stepeni a potom se komadići plastike pospu po njemu i stope sa asfaltom. Nakon toga, zagrejani bitumen se preliva, pomešan sa šljunkom. „Tokom upotrebe plastike, količina bitumena se smanjuje za oko 6-8%,“ kaže Dr Vasudevan. Kilometar puta koristi 10 tona bitumena, dok se za kilometar puta sa plastikom iskoristi 9 tona bitumena.

Članica komiteta za upravljanje otpadom Almitra Patel kaže: „Naša planeta se davi u plastici koja se ne može reciklirati. Kada bi se ova tehnika usvojila u svim gradovima imali bismo deponije bez plastike.“ Pravi izazov je, ona smatra, u prikupljanju svog tog plastičnog otpada.

Ilustracija 2. (preuzeto sa www.pixabay.com)

Skoro 16.000km puta je već postavljeno ovom metodom u indijskoj državi Tamil Nadu a vlada Indije odobrila je ideju da postavi dodatnih 13.000km ovakvog puta širom zemlje.

Postoje određene grupe za zaštitu životne sredine čiji članovi smatraju da je ova metoda ponovne upotrebe plastike opasna zbog otrovnih isparenja ali na dr Vasudevan uverava da je ovaj način korišćenja plastike potpuno bezbedan jer se plastika zagreva na temperaturi manjoj od one na kojoj ispušta otrovne supstance. Dr Vasudevan takođe radi na novom izumu, eko ciglama od plastike koje zahtevaju veće količine nego one za postavljanje puteva.

„Vreme je da prestanemo da posmatramo plastiku kao neprijatelja i da je pretvorimo u naš najveći resurs,“ kaže ovaj inovator.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.frischeis.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...