IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Crack Garden - dobitnik godišnje nagrade Udruženja pejzažnih arhitekata SAD

20.11.2009. | ASLA

Inspirisano "divljim" pukotinama na betonu kroz koje probija trava jedno betonirano zadnje dvorište u SAD pretvoreno je u baštu jednostavnom intervencijom. Pneumatski čekić i biljni zasad - i betonska ploča je za samo jedan dan oživela. Ova jednostavna intervencija svojim šarmom i neposrednošću, zainteresovala je Udruženje pejzažnih arhitekata SAD - ASLA-u (American Society of Landscape Architects), a zatim je osvojilo i godišnju nagradu udruženja u konkurenciji obimnijih, skupljih i ambicioznijih projekata.

Projekat pod imenom Crack Garden (crack-pukotina i garden-vrt) predstavlja dobru ideju kako betonske površine mogu da zadrže svoju osnovnu funkciju ali i da istovremeno dobiju daleko prijatniji izgled.

Specifikacija:

  • Materijali: postojeća lokacija, zemlja, biljke
  • Površina: 75m2
  • Cena: 500$
  • Izvođači: vlasnici.

Organizacija ASLA je posebno naglasila to da je ovom intervencijom zadržan osnovni identitet prethodnog ambijenta, pre svega u smislu materijalnosti i čovekovih aktivnosti. Iako je povod za ideju pre svega bio mali budžet vlasnika koji su razmišljali na koji način mogu da oplemene dvorište, na kraju su uspeli da izvedu mnogo više.

ASLA je koncept ozelenjavanja ove urbane površine opisala kao lupu koja uspeva da uveliča minimalne zahvate u ambijentu i dodeli im daleko veći značaj od onog koji po svojim dimenzijama imaju.

Vlasnici, projektanti i izvođači u svom dvorištu, obratili su pažnju i na sve okolne sitnice kako bi od postojeće lokacije izvukli ono najbolje. Betonska površina uz kuću nije dirana kako bi ostala slobodna i praktična za svakodnevno korišćenje.

Za ozelenjavanje pukotina u betonu vlasnici su odabrali biljke koje su otpornije na gaženje tako da i ovaj deo dvorišta nije sasvim stavljen van svaodnevne upotrebe. Ozelenjena ograda i nekoliko stabala zaokružili su ovu urbanu oazu. Biljke zasađene u bašti pripadaju vrstama: Jacaranda, Solanum, Akebia...

Na isti način na betonskoj površini mogu nastati različiti oblici linija zelenila: geometrijski i apstraktni crteži, ili na primer poligon za "školice".

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;