IZOLACIJA-468X60-BANNER

Pametni prozori obloženi mini ogledalima za osvetljavanje mračnih prostorija

11.05.2018. | Michael Irving | New Atlas

Prozori unose svetlost, toplotu i pogled u prostorije, ali nekada ne želimo sve ovo u isto vreme. Zbog toga su istraživači u Švajcarskoj došli do ideje da razviju relativno jednostavan metod za poboljšanje prozora. Ugrađivanjem malih reflektujućih minijaturnih ogledala u prozore dovelo bi do toga da prostorije budu prijatne tokom cele godine.

Prototipovi pametnog prozora dolaze u svim oblicima poslednjih godina. Elektrohromski prozori komandom mogu menjati zatamnjenost, pa tako mogu zatamniti prostoriju za nekoliko minuta, dok se neki mogu podesiti da blokiraju svetlost ili toplotu po potrebi. Neki mogu sakupljati sunčevu energiju, dok drugi menjaju svoju neprozirnost kako bi se obezbedila dodatna privatnost ali bez blokiranja svetlosti.

Ilustracija 1 (preuzeto sa www.pixabay.com)

Problem koji se javlja kod sistema pametnih prozora je taj što većini trebaju izvori energije i relativno su složeni. Istraživači sa EPFLa i Empe u Švajcarskoj stvorili su jednostavnije pametne prozore koji ostaju transparentni, a omogućavaju ulaženje svetlosti u prostoriju dok se zadržava toplota.

Na početku je tim koristio precizni laserski uređaj za stvaranje mikrostrukture na površini filma. Mala ogledala, poznata pod nazivom Compound Parabolic Concentrator - CPC sočiva, se zatim stapaju u pore na površini. Film se može nanositi na staklo ili umetnuti u prozore sa dvostrukim staklom, gde niz minijaturnih ogledala može efikasno da reflektuje sunčevu svetlost u prostoriju, osvetljavajući čak i najzamračenije uglove.

U svojim testovima, istraživači kažu da materijal za pametni prozor ima 60 stepeni prenosa svetlosti i može da preusmeri 80 odsto dolaznog svetla i da ga rasprši skoro horizontalno u prostoriju. Za sve one koje brine mračan ili zatamnjen prozor, tim kaže da staklo ne utiče na vidljivost i ostaje transparentno.

Ilustracija 2 (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ovi prozori imaju i sezonski karakter, pa tako reflektuju svetlost i ne propuštaju toplotu leti dok zimi ulazi toplota unutar prostorija. Da bi ovo funkcionisalo, ogledala se postavljaju pod uglom, tako da leti kada je Sunce visoko na nebu, sunčeva svetlost udara u prozor pod uglom koji ga šalje nazad, odbacujući ga. Dok zimi, položaj Sunca omogućava da se u prostorijama odražava više svetla i toplote. U oba slučaja bi ovo trebalo da umanji troškove grejanja i hlađenja.

Istraživači trenutno rade na pilot projektu za reflektujući premaz, koji će uključivati instaliranje prototipova prozora u zgradi Empa i praćenje kako funkcioniše. Tim takođe trenutno razvija i proces za masovnu proizvodnju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;