INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Samoodrživa kuća koja obezbeđuje hranu, energiju i vodu

11.04.2018. | Lidija Grozdanic | Inhabitat

Izgradnja samoodrživog doma može uključivati veće početne investicije, ali se obično one isplate na duži period zahvaljujući povećanju efikasnosti i smanjenju troškova za energiju. Geoff Carroll i Julie Young koji žive u Sidneju su upravo to i uradili. Oni su angažovali firmu CplusC Architectural Workshop da im renovira kuću sa terasom iz 1980ih u ekološki prihvatljiv dom koji će im omogućiti da uzgajaju vlastite proizvode i prate dnevnu potrošnju energije.

Slika 1. Aquas Perma Solar Firma (foto: Murray Fredericks)

Carroll i Young rade u kompaniji koja pomaže klijentima da se suprotstave izazovima hiperurbanizacije i klimatskih promena, i shodno svojim ubeđenjima želeli su da imaju i dom koji bi odražavao njihovu posvećenost održivosti. Rezultat, nazvan „Aquas Perma Solar Firma“ je održiva kuća u kojoj dominiraju centralno dvorište ispunjeno zelenilom, vertikalni vrtovi, akvaponika, sistemi za filtriranje kiše a tu je čak i kokošinjac.

Slika 2. Aquas Perma Solar Firma (foto: Murray Fredericks)

Arhitekte su značajno poboljšale i toplotne performanse kuće i uvele puno otovorenih prostorija. Takođe su smanjili broj spavaćih soba sa četiri na dve i premestili stepenište u prednji deo kuće. Pretvorili su postojeće mesto za parking sa nadstrešnicom u permakulturnu baštu.

Slika 3. Aquas Perma Solar Firma (foto: Murray Fredericks)

Osmišljeno je i da se prikuplja kišnica tako što ona prolazi kroz velike betonske levke u podzemni rezervoar. Ova kišnica se koristi kao tehnička voda za pranje veša, ispiranje toaleta i zalivanje bašte. Zadnju baštu karakteriše sistem akvaponike gde se gaji riba, sistem za naodnjavanje, sistem komposta, povrtnjak i kokošinjac. Tu je i solarni sistem od staklenih cevi koji se koristi za toplu vodu, dok solarni paneli obezbeđuju čistu energiju za napajanje struje.

Slika 4. Aquas Perma Solar Firma (foto: Murray Fredericks)

Slika 5. Aquas Perma Solar Firma (foto: Murray Fredericks)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;