IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Radovi na prvoj 3D-štampanoj betonskoj kući u EU

30.03.2018. | Adam Williams | New Atlas

Izgleda da je primena 3D štampe u arhitekturi napravila još jedan iskorak ka mejnstrimu, sa vestima da inženjerska firma Arup i CLS Architetti sarađuju na prvoj 3D štampanoj betonskoj kući u EU. Projekat „3D Housing 05“ je zamišljen da pokaže efikasnost najsavremenije tehnologije.

Slika 1. Radovi na prvoj 3D-štampanoj betonskoj kući u EU (foto: CLS Architetti)

Prototip kuće se gradi na centralnom trgu u Milanu, Piazza Cesare Beccaria, a zvanično će biti predstavljen na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nameštaja „Salone Del Mobile“ u aprilu. U projekat su takođe uključujeni i italijanski dobavljači cementa Italcementi i Cybe Construction.

Kao i kod svakog drugog 3D štampanog arhitektonskog projekta, i ovde osnovni proces izgradnje podrazumeva izbacivanje cementne mešavine po slojevima iz mlaznica kako bi se izgradili zidovi kuće. Međutim, „3D Housing 05“ koristi robotskog manipulatora umesto tipičnog statičkog štampača, koji se montira na pokretnu bazu kako bi se povećala fleksibilnost.

Slika 2. Radovi na prvoj 3D-štampanoj betonskoj kući u EU (foto: Arup)

Kada mašina završi svoj posao, tada na scenu stupaju ljudi koji kompletiraju objekat - završavaju krov, postavljaju prozore i  vrata i sl. Predstavnik firme Arup je rekao da se kompanija nada i automatizaciji ovog dela procesa u budućnosti.

Projekat „3D Housing 05“ izgleda mnogo složenije od prethodnih 3D štampanih kuća koje smo imali priliku da vidimo do sada. Obuhvata površinu od 100 kvadratnih metara raspoređenih na jednom nivou, a sastoji se od dnevnog boravka, spavaće sobe, kuhinje i kupatila. Takođe je projektovana tako da se lako rastavlja, pa će nakon završetka Sajma u Milanu bili rasklopljena i instalirana na drugom mestu.

Slika 3. Radovi na prvoj 3D-štampanoj betonskoj kući u EU (foto: Arup)

Iz firme Arup rečeno da će troškovi projekta biti znatno niži od kuća sličnog tipa i veličine izgrađene tradicionalnim metodama, a da je proces štampanja trajao samo 48 sati. Arup je takođe pohvalio tehnološki potencijal da proizvodi proizvode brže i sa manje otpada, jeftinije i preciznije nego ranije.

Slika 4. Radovi na prvoj 3D-štampanoj betonskoj kući u EU (foto: Arup)

„Građevinska industrija je jedan od najvećih svetskih korisnika resursa koji sadrže i emituju CO2", kaže Guglielmo Carra, vodeći konsultant za materijale u Arupu. „Želimo da promenimo paradigmu u načinu izgradnje i verujemo da je tehnologija 3D štampanja od presudnog značaja za izgradnju održivijih i efikasnijih zgrada, jer stvara manje otpada u toku izgradnje, a materijali se mogu ponovo koristiti".

Slika 5. Radovi na prvoj 3D-štampanoj betonskoj kući u EU (foto: Arup)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;