INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Primena OSB ploča za unutrašnje zidove - osnovni saveti za samostalno postavljanje

16.09.2009. | Gradjevinarstvo.rs

OSB ploče često se upotrebljavaju i za izradu unutrašnjih, pregradnih zidova, naročito u stambenim objektima. Njihova čvrstina pogodna je za postavljanje zida male debljine, a samim tim i uštedu prostora. Posebno ih treba uzeti u obzir prilikom rekonstrukcija i adaptacija jer nekada neće biti potrebno praviti veće izmene na postojećoj konstrukciji pregradnog zida koja će biti znatno ojačana primenom OSB ploče.

 

drvena konstrukcija na koju se naknadno postavljaju OSB ploče

na gotovu drvenu konstrukciju pričvršćuju se OSB ploče

drvena konstrukcija na koju se naknadno postavljaju OSB ploče - može se raditi samo jedna etaža ili cela konstrukcija objekta pre postavljanja OSB ploča
(za razliku od panelne gradnje gotovim
elementima sa OSB pločama)

na gotovu drvenu konstrukciju pričvršćuju se
OSB ploče sa jedne pa sa druge strane
(kosnik sprečava horizontalna pomeranja pre
postavljanja OSB ploče, rupe za otvore se buše nakandno kako bi konstrukcija bila što sigurnija)

Kao i kod klasičnog pregradnog zida obostrano obloženog gips-kartonskim pločama, potrebno je postaviti ramovsku konstrukciju (drveni ili aluminijumski ram - roštilj). Ploče na konstrukciju možete postavljati uspravno ili vodoravno, zavisno od dimenzija zida kako biste napravili manje nepotrebnog otpada.

I na unutrašnjem zidu mora ostati 3mm između dve OSB ploče. Ovo je jednostavno učiniti kada su ploče u vertikalnom položaju, ali kada iznad jedne ploče postavljate drugu najbolje je da koristite distancere na koje ćete osloniti gornju ploču dok je pručvršćavate za potkonstrukciju. Odbojnike možete napraviti od presavijenog papira, komadića drveta itd. Ne zaboravite da isto toliko rastojanje mora ostati i ka zidu na koji je pregradni zid upravan i oko vrata u unutrašnjem zidu koji postavljate.

Pored standardnog ukucavanja eksera kako je opisano na početku teksta - 15cm uz ivicu ploča, na min. 1cm od ivice, i na svakih 30cm u središnjem delu ploče.

Presek izolacionog panela sa OSB pločama

Kada postavite OSB ploču debljine 11 ili 12mm sa obe strane drvene konstrukcije dobićete veoma čvrstu unutrašnju pregradu. Kako biste izbegli efekat rezonantne kutije međuprostor u zidu možete ispuniti zvučnom izolacijom (npr. mineralnom vunom i sl).

Ova ispuna će ujedno doprineti i boljoj toplotnoj izolaciji prostora kada se pregrada nalazi između prostorija sa različitim režimom grejanja (stepenice, garaža, ostava, itd). Neki svetski proizvođači nude i gotove panele od OSB ploča sa ispunom koja ima ulogu toplotne ili zvučne izolacije (fotografija desno).

Obrada površine unutrašnjeg zida od OSB ploča može biti pomoću boja, ali OSB se po pravilu ili ostavlja u svom osnovnom obliku, ili prekriva gips-kartonom.

Linkovi:

Pogledajte ostale tekstove i ponudu OSB ploča na našem tržištu na linku ovde -  https://www.gradjevinarstvo.rs/pojmovi/OSB

 

 

Komentari: 4

Nataša 16.09.2022 08.16.40

Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave na zid od čerpića? Unapred zahvalna na odgovoru.

Iva 26.11.2021 09.51.28

Kako se osb ploce na plafonu terase mogu obradi ti odozdo zavrseno belo?

Milan 18.05.2020 12.37.37

Koja je preporucena debljina osb ploce kad se stavlja odozgo na grede kao plafon po kojima ce se gaziti jer ce gore u potkrivlju biti prostorija za spavanje

Elmer 06.07.2018 23.58.56

Pozdrav jedno laičko pitanje - ukoliko se osb ploce pričvrste šarafima da li treba razmak i dalje od 3 mm?

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;