PRIJAVA-468X60-BANNER

Inovacija u izgradnji: Trava naspram OSB

14.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U Severnoj Karolini, poznata građevinska firma DR Horton započela je s radom na stambenom projektu koji koristi građevinske materijale dobijene od lokalnog tehnološkog studija po imenu Plantd. Ključna karakteristika ovih materijala su ploče izrađene od komprimiranih višegodišnjih trava.

Ploče od komprimovane trave

Paneli napravljeni od višegodišnjih trava (Foto: Plantd)

Prema informacijama DR Horton, koji se smatra jednim od vodećih graditelja kuća u Sjedinjenim Državama, uveliko se oslanja na ploče koje proizvodi Plantd.

Zanimljivo je da se ove ploče proizvode kompresijom velikih količina brzorastućih trava, nudeći alternativu tradicionalnim materijalima kao što je OSB (oriented strand board) koji se obično koristi za zidove i stropove.

Osnivači Plantd-a, među kojima se nalaze i bivši inženjeri iz poznate kompanije SpaceX, izrazili su uverenje da bi ovakav pristup građevinskim materijalima mogao doneti značajne promene u građevinskoj industriji.

Naglasili su da bi, ako najveći graditelj kuća u zemlji odluči da koristi ovakav građevinski materijal za izgradnju velikog broja novih domova, to moglo stimulisati ostatak industrije da razmotri slične ekološke alternative.

U poređenju sa OSB pločama, ploče na bazi trave nude bolju otpornost na vlagu i potencijalno duži vek trajanja.

Ploče od trave

Paneli napravljeni od višegodišnjih trava (Foto: Plantd)

Osim toga, istaknuto je da Plantd sam uzgaja i bere svoje proizvode od trave te da sami konstruiše mašine potrebne za proizvodnju. Trenutno se razvija novi, potpuno električni pogon s ambicijom da se u narednim godinama otvori čak 50 proizvodnih linija.

Dodatno, kompanije izvodi niz testiranja na višegodišnjim travama u svojoj laboratoriji, a rezultati sugerišu da su njihove ploče čak i kvalitetnije od tradicionalnih materijala dostupnih na tržištu, uključujući i OSB.

Obzirom na sve veću potrebu za održivim građevinskim rešenjima, inovacije poput ploča na bazi trave mogu predstavljati budućnost građevinske industrije. Osim što pružaju ekološku alternativu, ove ploče takođe nude i kvalitet koji može nadmašiti trenutne standarde, čak i kada se porede sa popularnim OSB pločama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;