IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Primena OSB ploča za podove - osnovni saveti za samostalno postavljanje

16.09.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Kao i kod ugradnje podova od drugih materijala čija je osnovna sirovina drvo (brodski pod, parket, laminatni podovi, itd) potrebno je ostaviti rastojanje od površine poda do zidova prostorije. Ovo rastojanje obezbeđuje mesto za skupljanje i širenje poda usled temperaturnih razlika i uslova vlažnosti, čime se sprečava podizanje poda.

OSB ploče postavljene na pod

Za OSB ploče preporučuje se najmanje 12mm slobodnog prostora između ploča i zida (ovo rastojanje kasnije se zatvara lajsnama).

OSB ploče mogu biti u ulozi potkonstrukcije preko koje će se postavljati slojevi poda. Npr. one se mogu postaviti preko tavaničnih greda i zatim na njih zvučna izolacija (mineralna vuna, XPS - stirodur, itd.), pa završni sloj poda (brodski pod, laminat, itd).

Kada preko ploča ne ide više slojeva već same treba da imaju ulogu drvenog poda, onda bi trebalo koristiti one sa žljebom (kako ne bi u podu ostale šupljine od 3mm između ploča).

Ploče se mogu dodatno (pored zakucavanja) i lepiti na drvenu potkonstrukciju poda (tavanične grede ili drvene gredice na betonskoj ploči) a treba voditi računa da spojevi dve ploče idu preko potkonstrukcije kako bi se ivice ploča mogle u nju zakucati ekserima (45-75mm) i to na svakih 15cm uz ivice ploča. Na drugim mestima ploča treba da bude ekserima pričvršćena na potkonstrukciju na svakih 30cm.

Postavljanje OSB ploča na pod

Lepljenje žljebova je neophodno kada se postavlja plutajući pod od OSB ploča - tj. kada nema pričvršćivanja ploča za potkonstrukciju nego se one postavljaju na zvuko(termo)izolacioni sloj. Tada lepak drži ploče spojenim jednu za drugu, a takođe se mora obratiti pažnja na ostavljanje rastojanja od zidova prostorije.

U SAD se OSB ploče upotrebljavaju i kao donja obloga za kuće koje su drvenim stubovima odvojene od tla oko 1m. Tada je potrebno obratiti pažnju na vlagu pa birati ploče koje imaju povećanu otpornost, a obavezno je i postavljanje vazdušne membrane kako bi se sprečio prodor vetra u objekat.

Takođe, moguće je koristiti OSB ploče kao krovnu konstrukciju za ravne krovove (nagiba 2-8%), naročito pomoćnih objekata, garaža i slično. Iako je preko njih obavezno postavljanje hidroizolacije, potrebno je ostaviti otvore u ploči kako ne bi došlo do zadržavanja vode i oštećenja konstrukcije u slučaju propuštanja vode.

Na sajtu You Tube možete potražiti snimke postavljanja OSB ploča za podove različitih vrsta. Najbolje je da koristite engleski jezik jer ćete tako pronaći najviše video-klipova, npr: OSB floor, OSB flooring... 

Ovo je jedan od njih (prateći duplim klikom ovaj video-klip prebaciće vas na You Tube gde možete pogledati i srodne klipove):

Linkovi:

Pogledajte ostale tekstove u vezi sa primenom OSB ploča, kao i ponudu OSB ploča na našem tržištu na linku ovde

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;