INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vazduhoplovne snage Rusije štite Moskvu od snega ove zime?

16.10.2009. | Time

Skupština grada Moskve ove nedelje usvojila je plan gradonačalnika Jurija Luškova po kom ove zime u prestonici Rusije neće biti snega. Zamisao je da grad plati Vazduhoplovnim snagama Rusije zaprašivanje snegonosnih oblaka koji se približavaju gradu hemikalijama koje treba da iniciraju snežne padavine pre nego što oblaci stignu nad grad.

Londonski Time piše da je Luškov poznat po želji da se igra Boga navodeći njegov plan da promeni smer toka reke Ob kako bi navodnjavao suve delove zemlje u centralnoj Aziji. Iako je ova ideja bila odbačena kao neisplativa, Luškov tvrdi da u vezi sa novom zamisli ne može biti promašaja.

Kontrola vremenskih prilika nije nikakva novina u Moskvi. Dan pobede u maju i Dan grada u septembru često protiče bez kiše zahvaljujući intervencijama Vazduhoplovstva. Sa budžetom od 40 milijardi dolara godišnje (što je više i od budžeta Njujorka), Moskva lako može da izdvoji 2-3 miliona dolara koliko je potrebno da ta dva dana proteknu bez kiše. Sada ovaj aranžman treba da bude proširen na celu zimu.

Avijacija će koristiti cementni prah, suvi led ili srebro-jodid da zaprašuje oblake od 15. novembra do 15. marta - sprečavajući samo “veliki i ozbiljan sneg” da padne na grad. Procenjeno je da sprečavanje mećava ove godine može koštati grad oko 6 miliona dolara, što je oko polovine sume koju Moskva obično potroši na čišćenje ulica od snega.

- Zašto ne bismo držali sneg podalje od gradskih granica - upitao je gradonačelnik i dodao - Za sela ovo znači više vlage i veće prinose. A za nas, manje snega.

Međutim, stanovnici naselja u okolini Moskve izrazili su veliku zabrinutost i strah od poplava zbog predloga gradskih čelnika da oteraju sneg iz grada:

- Na te praznike kada su razgrtali oblake iznad Moskve, na nas su se slivali veliki pljuskovi – rekao je Vladimir Litviškov, zemljoposednik.

I Ala Kačan, ministarka za ekologiju moskovskog regiona, kaže da predlog Skupštine tek treba da prođe procenu eksperata za životnu sredinu. Sa samo par nedelja do dolaska zime naučnici će morati da rade brzo kako bi spečili ideju gradonačelnika i potoke koji će teći predgrađima, zaključuje Time.

 


 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;