INFONET-468X60-BANNER

Zaštita i lep izgled krova

10.09.2009. | Hausbau

Krov je lepa zaštita od kiše, snega i magle. Na sebi može da ima solarne kolektore i fotonaponske ćelije, a ponekad i prava mala bašta. U ovom tekstu se navode različite mogućnosti i tehnički preduslovi

Krovovi su na mnogim kućama posebne vrste posetnice: mogu da imaju na sebi krovne kućice, mogu da budu ravni, sedlasti, sa pomerenim krovištima, sa glatkim ili šarenim pokrovom, zavisno od ukusa vlasnika koji pod njima stanuju. Posebno se u novogradnji nailazi na raznovrsna rešenja tako da se i sama proizvodnja prilagodila modelima crepova i boja sve većim zahtevima i ukusima tržišta. Danas vlasnici objekata od krova očekuju mnogo više od zaštite protiv vremenskih nepogoda.


Harmonična slika: krovni prozori i solarni elementi čine jedinstvenu celinu.

Osim lepog izgleda na krovu može da se nađe mesta i za sunčane kolektore i/ili fotonaponske ćelije. Krovni pokrovi kako i priliči, prate trendove. Mnoge porodice iskazuju poseban afinitet prema mediteranskoj arhitekturi i skladno tome odgovarajućim krovnim oblicima i toplim tonovima boja. Prema jednoj studiji svaka peta porodica izražava želju za što manjim krovnim nagibom. Do sada je uobičajeni nagib od 20 stepeni izazivao probleme tokom pokrivanja crepom.


Krovni držači sprečavaju klizanje snežne mase i na taj način moguće nesreće.

Istovremeno proizvođači su odreagovali i na tržište izbacili nove modele crepova: izmenjene oblike krovnih crepova posebno namenjenih pokrivanju ravnih krovova koji štite kuću i u područjima sa jakim padavinama kao i kod nagiba krovišta ispod 20 stepeni. Osmišljene su i nove boje poput "muškatne" ili "bakreno crvene" što sve povećava ponudu na tržištu i zadovoljava mnogobrojne zahteve kupaca.

NAŠ SAVET

Iznad ulaza u kuću, garažu ili na terasu poželjno je da se postave hvatači snega. Zavisno od vremenskih uslova, velike količine snega ili leda koje se nakupe na krovu, u svakom trenutku mogu da skliznu prema tlu što ne samo da dovodi ljude u opasnost, nego pričinjava mnogo posla zbog dodatnog čišćenja. Ko od nas želi da izlazi iz auta i čisti prilaz pre nego što auto ugura u garažu?


Za mnoge je poseban problem onečišćenje krovnih površina izazvano algama ili mahovinom što narušava optiku krova. Glazirani crep mogao bi da predstavlja jedno od rešenja, ali on se ne sviđa svakome, a u pojedinim delovima ne zadovoljava norme prostornog plana. Alternativa su krovni pokrovi koji imaju samočisteću površinu sličnu onoj koja se već dugo primenjuje kod stakla.

Osim toga postoje i posebni premazi koji rastvaraju sve štetne materije iz vazduha koje onda jednostavno budu isprane kišom. Kod takvih pokrova paleta boja je takođe raznovrsna i obuhvata smeđu, crvenu ili crnu pa sve do plave i zelene. Proizvođači se trude da prilagode svoje produkte prema zahtevima kupaca, a poboljšani sastav crepa u odnosu na padavine olakšava posao i samim ljudima koji pokrivaju krovove.

Tako na tržištu u međuvremenu mogu da se pronađu i novi veći formati crepova koji za pokrivanje metra kvadratnog krova od uobičajenih 13 do 18 komada sada treba da imaju samo 6 komada. To se naravno odražava i na optiku pa cela kompozicija izgleda mirnije.

Traži se aluminijum

Nova arhitektura i način pokrivanja krova u tesnom su međuodnosu. Odabrani klasični sve manje se traže. Krovni pokrovi elegantne pravolinijske optike posebno su prikladni kod pokrivanja modernih zgrada redukovanog i jednostavnog izgleda. Ovde u obzir dolaze i krovni pokrovi od cinka, aluminijuma ili u novije vreme od nerđajućeg čelika.

Svi ti pokrovi zahtevaju velik stepen preciznosti prilikom spajanja pojedinih elemenata i mogu da se postave jedino i isključivo od strane obučenih ljudi. Osim toga, troškovi kod takvih vrsta pokrova mnogo su veći nego kod modernih crepova, ali im je i vek trajanja mnogo duži. Vrlo čest prigovor kada su metalni krovovi u pitanju, odnosi se na povećanu buku tokom padanja kišnih kapi ili ledene kiše. Ali današnje izolacione norme redukuju buku na minimum. Drugi par rukava je izgled: veliki komadi ledene kiše kod takvih limenih krovova zaista mogu da naruše besprekoran optički izgled koji je posledica oštećenja.

Krovovi s dodatnim zadacima


Krov u potpunosti prekriven solarnim elementima i krovnim prozorima.


Montaža solarnih kolektora na krov je jednostavna, a mogu da je obave i laici.


Velike površine fotonaponskih ćelija montiranih na krov često narušavaju njegovu optiku.


Zeleni krov za ekološki osveštene

Ekološki orjentisane porodice pristupiće pokrivanju krova na sasvim drugi način. Potražiće alternativu u vidu zelenog krova. Obzirom da takvi krovovi zadržavaju kišnicu, kanalizacioni odvodi su manje opterećeni, a pojedine opštine u Evropi za takav krov daju posebne olakšice i smanjuju naknade za vodu. Osim toga zeleni krov ima još dodatnih prednosti. Zahvaljujući većoj toplotnoj izolaciji ispod takvog krova zimi je ugodno toplo, a leti ugodno hladno.

Mora da se naglasi da nije svaki krov pogodan za sađenje biljaka. U svakom slučaju treba da se računa na njegovu povećanu težinu pri statičkim računima što je dodatno finansijsko opterećenje za kućni budžet. Kod krovnog nagiba od 20 stepeni zeleni krov takođe može da predstavlja problem jer moraju da se poduzmu dodatne mere da bi se sprečilo proklizavanje i padanje biljnog supstrata. 

Pored sađenja biljaka, mora da se obrati pažnja i na vrste biljaka koje se sade. Biraju se one vrste koje su otporne i koje ne zahtevaju za svoj rast i razvoj dodatnu negu. Tako je u teoriji, ali u praksi takav krov zahteva jednom godišnje odstranjenje korova i uređenje plevljenjem. Tokom zime zeleni krovovi izgledaju pomalo neuredno, ali leti nude raznovrsnu paletu svih mogućih boja zahvaljujući šarenom rastinju.

Krov koji se sam čisti

„Clima-Life" krov ne zahteva dodatnu negu i uvek ostaje čist. Uz pomoć sunčevih zraka i titanijum oksida pretvara štetne okside iz vazduha u nitrat ione koji se uz pomoć kiše isperu.

Titanijum oksid pri tome radi kao katalizator i ne troši se. Osim što uništava nečistoću iz vazduha, na isti način deluje i na organske supstance poput algi koje se često lepe na površinu crepa.


Solarna energija: novi zadatak krova

Sasvim druga vrsta krovnog pokrivača odnosi se na montažu solarnih sistema. Tu se takođe mnogo toga promenilo u proteklih nekoliko godina. Pre su se solarni kolektori postavljali na krov, a danas se kod novogradnje zbog estetskih razloga koriste kolektori koji se ugrađuju unutar krova.

U novije vreme na tržištu su se pojavili i celi solarni krovovi bez crepova. Za takvu vrstu krovova proizvođači nude kompletan sistem i pakete gde su svi pojedini delovi međusobno prilagođeni. Na taj način se omogućava proizvođačima da ponude kupcima kako kolektore za zagrevanje tople vode, tako i fotonaponske ćelije, svejedno da li se radi o sanaciji objekta ili novogradnji.

LEKSIKON

  • Crep - U krovopokrivačkoj branši uobičajeno je da se pod crepom podrazumeva pečena glina za prekrivanje krovne površine. Dostupne su velike varijacije u boji i obliku. Metar kvadratni standardno ima prosečnu cenu između 10 i 12 Eura.
  • Solarni krov - Kompletan pokrivač sa solarnim elementima (fotonaponske ćelije, kolektori) i krovnim prozorima. U takvom slučaju nema crepa. Skuplje je rešenje zbog veće cene solarnih elemenata.
  • Limeni krov - Krovni pokrivač koji se sastoji od pocinkovanog lima, aluminijumskih krovnih ploča, bakra ili nerđajućeg čelika i primenjiv je na svim vrstama krovišta. Cena najjeftinijeg pocinkovanog lima iznosi oko 80 Eura po metru kvadratnom.
  • Zeleni krov - Krovni pokrivač koji se sastoji od biljaka. Zbog potrebnog supstrata i zemljanog sloja idealan je za ravne krovove(npr. garaža) i one sa nagibom manjim od 20 stepeni Cena metra kvadratnog kreće se između 25 i 50 Eura.

 
 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;