INFONET-468X60-BANNER

Spavaća soba - vaše vreme i privatnost zahtevaju pažnju koju i zaslužuju

22.05.2009. | Katalog NAMEŠTAJ

Soba za spavanje je deo doma gde provodite najviše vremena. To je jedino mesto gde je vaša privatnost neograničena. Koncepcija sobe za spavanje zaista odslikava karakter osobe koja boravi u njoj. Ona govori o osobi odnosno osobama kojima pripada, a nameštaj i drugi predmeti koji se u njoj nalaze u potpunosti odgovaraju potrebama i željama njenih vlasnika.

Od svih prostorija u domu, vaša soba jeste poslednje mesto koje vidite pre nego što utonete u san. Tu se vaše telo opušta i obnovlja izgubljenu energiju za sledeći dan. Zato je važno da se stvori opuštajuća atmosfera, što činimo počev od osmišljavanja stila preko ideja za ukrašavanje spavaće sobe.

Stručnjaci za san preporučuju da spavaća soba izgleda monaški – kad ispraznimo prostor, možemo da ispraznimo i misli od briga i da lakše utonemo u san. Mesto gde spavamo, odnosno krevet i njegovo najbliže okruženje, jeste neutralna zona posvećena isključivo spavanju i vođenju ljubavi. Da bi ponovo našao tu svoju primarnu funkciju, prostor treba osloboditi svega suvišnog. Počnite od nameštaja: biblioteka, radni sto, police... Oslobodite se navike da gomilate stvari oko kreveta i osećaja nereda okolo koji mogu da remete san.

Dakle, idealna spavaća soba sastoji se od kreveta, noćnog stočića i stolice. Svaki od ovih predmeta ima svoju važnost.

Uloga kreveta je jasna. Krevet je najvažniji deo nameštaja. On određuje temu sobe. Sada su u modi kreveti sa velikim uzglavljem. Ako vaš budžet nije dovoljan za kupovinu takvog kreveta, a želeli biste ovakav krevet, napravite uzglavlje sami. Nabavite parče drveta dovoljno veliko da se postavi kao uzglavlje, zatim ga obradite i pričvrstite za krevet tako da odgovara temi sobe i stilu kreveta.

Noćni stočić služi da se tu stavi noćna lampa i najbitnije stvari, a stolica da se odloži odeća. Svlačenje u sobi predstavlja jedan od načina da se to mesto učini sasvim svojim. Pored toga, stolica vašoj sobi dodaje prostor za sedenje. Ona dopunjuje krevet u boljem usklađivanju teme sobe. Možete nabaviti sve moguće tipove stolica. Možete dodati jastuke ili navlake da biste prilagodili stolicu opštoj koncepciji ili je modifikovali.

U prostor za spavanje možete da unesete i neke dekorativne detalje. Zamisao je da se nađu detalji koji će prostor posvetiti spavanju. To može biti tkanina postavljena iznad kreveta ili boja različita u odnosu na ostatak prostorije. Uzglavlje kreveta ili odgovarajuće ambijentalno osvetljenje svojom dekorativnom prirodom mogu da doprinesu mirnom snu.

Personalizujte izgled vaše spavaće sobe pomoću veoma ličnih predmeta. Ako imate fotografije vaše dece ili crteže koje su nacrtali ili fotografije vaših bližnjih, možete ih uramiti i okačiti na zidove ili staviti na noćni stočić. Treba samo da uskladite ramove sa stilom sobe. Fotografije su, inače, savršeni dekorativni predmeti jer mogu da se urade u različitim formama i dimenzijama.

Razmislite i o što boljoj zvučnoj izolaciji od spoljne i buke iz ostatka doma. Dupli prozori, debeli tepih, izolovana vrata i zidovi...

Prva etapa u osmišljavanju jedne sobe jeste planiranje unapred. Možete potražiti ideje u časopisima, katalozima ili na Internetu. Ali pre nego što počnete da tražite ideje, bilo bi dobro da prvo razmislite o vašim željama kad je u pitanju vaša soba. Dobro mesto za početak potrage za izbor teme spavaće sobe mogu biti npr. arhitektonski periodi. Možete se odlučiti za: egipatsku, grčko-rimsku, gotsku, orijentalnu, modernu itd... Uređenje vaše spavaće sobe prema temi duha određene epohe jeste samo jedan od primera iz duge liste mogućnosti unutrašnjeg dizajna.

Stvaranje vaše spavaće sobe ne mora da počne od Interneta ili koncepcija iz knjiga. Sve što treba da uradite jeste da pogledate oko sebe po sobi i da odatle izvučete neku ideju. Važno je da počnete od onoga što želite, što će biti inicijalna kapisla, i da se odatle bacite na dalje povezivanje i osmišljavanje. Dovoljno je početi od jednostavnih stvari, kao što je omiljena boja ili motiv ili pak neki simbol, a možete uzeti i ideje iz prirode i početi od lista drveta npr.

Dakle, krenite u oslobađanje svoje kreativnosti i bićete iznenađeni neograničenim mogućnostima unutrašnjeg uređenja. Na kraju, reč je o vašoj sobi, a niko vas bolje ne poznaje od vas samih.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;