IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Nekoliko ideja kako opremiti prostor da deluje veće i kako ga što bolje iskoristiti

12.07.2009. | Katalog NAMEŠTAJ

 1. Opredelite se za skladan spoj i sličnost boja. Drugim rečima, izbegavajte koloritni šok. Sačuvajte iste boje u celom stanu. Prostor će izgledati veći.
 2. Dugačka i uska prostorija delovaće veće sa ogledalom okačenim na zid. Postavite ga blizu prozora koji će reflektovati svetlost po celoj prostoriji i tako je vizuelno povećati.
 3. Zidovi predstavljaju često loše iskorišćen prostor: razmislite o policama svih vrsta. One mogu ići do plafona, što se može pokazati praktičnim za odlaganje stvari kojim se manje služite.
 4. Igrajte se uklapanja tonova – ton na ton, kako vas ne bi ugušio sopstveni nameštaj. Na primer, izbegnite po svaku cenu kupovinu nameštaja u „wenge" boji ako su vam zidovi svetli.
 5. Odlepite sofu od zida: verujete da ste dobili prostor prislanjajući je uz zid, ali to stvara suprotan efekat. Odvojite je i postavite sobnu biljku iza nje. Ni stolice ni stolovi ne treba da budu prilepljeni uz zidove. Time ne samo da se zatvaraju zidovi i vizuelno smanjuje površina sobe, nego se stvara i efekat skučenog prostora.
 6. Izaberite sličnu boju za zavese i zidove. Oni će tada nežno uokviravati prozore i stvaraće utisak otvorenosti. Izbegavajte dezene sa gustim sitnim aplikacijama na zavesama i zidovima. Oni daju efekat skučenosti u malim prostorijama.
 7. Nameštaj na razvlačenje je veoma praktičan. Reč je o elementima koji se uvlače i nestaju u nameštaju kako bi oslobodili mesto kada se ne upotrebljavaju. Sklopivi stolovi i stolice će vam omogućiti da primate posete, a da ne budete preplavljeni nepotrebnim nameštajem ostatak vremena.
 8. Stepenice stvaraju niz mogućnosti. Ispod gazišta možete kačiti stvari, a ogradu pretvoriti u biblioteku.
 9. Postavite sofu dijagonalno, pod uglom: daće osobama koje sede na njoj psihološki utisak da ima više mesta.
 10. Krevet na sprat predstavlja uvek interesantnu opciju, u slučaju kada je visina ispod plafona dovoljna.
 11. Da bi ste stvorili osećaj punoće, igrajte se sa svetlošću. Izbegavajte halogene svetiljke koje preplavljuju i seku prostor. Svetlost lampi bi trebalo da bude okrenuta ka zidovima jer, tako osvetljeni, zidovi deluju udaljenije. Smanjite visinu na koju je postavljen izvor svetlosti: postavite lampe na pod, na polovinu između plafona i poda i završite postavljanjem jedne lampe na ormar.
 12. Ako je vaše kupatilo veoma malo, povećajte broj funkcionalnih delova za opremanje, kao što su teleskopske šipke ili kupatilskog nameštaja koji se kači na zid. Oni se lako postavljaju i na njih se dodatno može kačiti mnoštvo sitnica.
 13. Ne ustručavajte se da podelite veliku prostoriju na dve male. Kada se nameštaj grupiše po određenim delovima sobe, soba dobija tematski smisao. Takođe, to možete uraditi uz pomoć polica ili promenom stila u različitim delovima sobe. Dva prostora formirana na ovaj način biće  svakako manja, ali će kao celina delovati veće nego ranije.
 14. Ne zapostavljajte nove tehnologije. Televizori sa ravnim ekranom, audio sistemi koji se kače na zid i lap-top računari uneće dah modernog ne opterećujući prostor.
 15. Razmišljajte o velikim stvarima ako ne zauzimaju veliku površinu poda. Biblioteka od poda do plafona, predimenzionirano ogledalo na zidu ili impozantno uzglavlje kreveta ostavljaju utisak veličine ne zauzimajući puno mesta.
 16. Da bi se dobila površina za skadištenje, opredelite se za visoke krevete ispod kojih možete da uvučete fioke ili velike korpe. Ili se odlučite za krevete koji već imaju integrisane delove za odlaganje stvari.
 17. Razmislite o preuređenju plakara u radni kutak tako što ćete dodati jednu površinu koja će se otvarati sa otvaranjem vrata.
 18. Koristite različite podne obloge. Prelazak sa itisona ili tepiha na parket stvara utisak raznolikosti i samim tim većeg prostora.
 19. Kupujte nameštaj sa dve ili više funkcija, kao što je sofa na rasklapanje, tabure koji je i stočić i ima praznu unutrašnjost pogodnu za odlaganje sitnica...
 20. Na kraju, ne ustežite se da postavite most iznad kreveta. Naravno, ovo nije baš u skladu sa Feng Shui pravilima, ali će vam omogućiti da dobijete značajan prostor za odlaganje stvari.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;