SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zašto je prirodni kamen najbolji izbor za kamin

28.09.2017. | Kristine Lofgren | Inhabitat

Stigla je jesen i nema lepšeg osećaja od onog kada sednete ispred kamina, grejete se i slušate vatricu. A kada je u pitanju dizajn kamina, prirodni kamen je jednostavno najelegantniji, najizdržljiviji i najefikasniji materijal. Prirodni kamen zadržava toplotu bolje od bilo kog drugog i praktično ne zahteva neko posebno održavanje i izuzetno je otporan na habanje. Povrh toga, može da trpi ekstremne temperature i nema problema sa truljenjem niti vlagom kao drugi materijali. Bilo da je vreme da rekonstruišete svoj postojeći kamin ili izgradite novi, sledeće informacije vam mogu pomoći da saznate zašto je prirodni kamen ujedno i „najzelenijiji“ izbor.

Slika 1. Kamin od prirodnog kamena (foto: M S International, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Zadržava toplotu

Prirodni kamen apsorbuje, skladišti i zrači toplotu, tako da može stvarno poboljšati efikasnost vašeg doma jer toplota vatre greje prostor. Mermer i krečnjak su naročito dobri za apsorpciju toplote, a granit je naročito dobar u sprovodenju toplote. Bazalt i steatit (soapstone) su pogodni za skladištenje i sporije oslobađanje toplote u dužem vremenskom periodu.

Slika 2. Kamin od prirodnog kamena (foto: Deposit Photos, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Jednostavan za održavanje

Prirodni kamen je izuzetno jednostavan za održavanje - dovoljno je obrisati ga tkaninom i izgledaće kao nov. Neki kamen, poput mermera je porozan, tako da bi moglo da se razmisli o njegovom zaptivanju kako bi se sprečila nečistoća ili hvatanje gareži. Bez obzira na vrstu kamena koji se koristi, moći ćete da provedete vreme uživajući u njemu bez preteranog razmišljanja o njegovom čišćenju i održavanju.

Slika 3. Kamin od prirodnog kamena (preuzeto sa www.inhabitat.com)

Dugovečan

Prirodni kamen je jedan od najstarijih građevinskih materijala na svetu i izuzetno je dugotrajan. Samo pogledajte drevne građevine širom sveta  na kojima je opstao kamen, dok su drugi materijali izbledeli i nestali. Neke kamene površine imaju dug životni vek bez gubitka u sjaju, dok drugi, poput krečnjaka, vremenom postaju lepši.

Slika 4. Kamin od prirodnog kamena (preuzeto sa www.inhabitat.com)

Trajan

Prirodni kamen je poznat po tome što je praktično neuništiv. Može da se nosi sa habanjem, ne raspada se i izuzetno je otporan na oštećenje nastalo usled vode i buđi. Zbog toga ljudi koriste kamen za najizloženija mesta - kuhinju (radna ploča), podove, kupatilo i kamin.

Slika 5. Spoljni kamin od prirodnog kamena (foto: Marmiro Stones, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Vrste kamena

Iako možete izabrati bilo koji prirodni kamen za kamin, postoji nekoliko opcija koje su posebno pogodne za prostor. Krečnjak i steatit su čisti i jednostavni, sa modernijim osećajem, dok je škriljac izuzetno izdržljiv s rustičnim elementima. Mermer ima lepotu koju je nemoguće kopirati a može biti izbrušen ili sjajan u zavisnosti od želje. Granit je sjajan izbor za bilo koji savremeni prostor i spada u najteže i najsnažnije kamenje. Međutim, ukoliko volite nešto dramatičnije, ne možete pogrešiti sa bogatom teksturom kvarcita.

Slika 6. Kamin od prirodnog kamena (preuzeto sa www.inhabitat.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;